StoryEditor

TÚ finalizuje technické parametre kanálov pre digitálne vysielanie

29.05.2007, 17:12
Autor:
TASRTASR

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR na rokovaní zástupcov regulačných orgánov Slovenska, Ukrajiny, Poľska a Maďarska finalizoval základné technické podmienky pre riadne terestriálne digitálne vysielanie (DVB-T) v prechodnom období. To sa skončí v roku 2012 úplným vypnutím analógového televízneho vysielania.
Ako TASR ďalej informoval hovorca TÚ Roman Vavro, definitívne technické parametre kanálov pre DVB-T však budú pripravené až po rokovaniach s regulačnými orgánmi ČR, Rakúska a Maďarska.
Určenie podmienok je podľa TÚ potrebné pre vyhlásenie výberových konaní na prevádzkovateľa multiplexu, ktoré sa majú uskutočniť v 1. fáze. Multiplex predstavuje súbor kanálov, na ktorých sa budú prijímať jednotlivé televízne stanice a interaktívne služby. Bude zložený z tých kanálov, ktoré sa nevyužívajú na analógové vysielanie, t. j. z kanálov nad 60. Po tom, čo ich vysielatelia uvoľnia, TÚ postupne zrealizuje výberové konanie na prevádzkovateľa zloženého z kanálov pod 60 a verejnoprávneho multiplexu.
Po nadobudnutí účinnosti zákona o digitálnom vysielaní TÚ predloží na pripomienkovanie návrh prechodu z analógového vysielania na digitálne. Určí v ňom najmä lehoty, podmienky a spôsob opúšťania analógového vysielania, harmonogram a podmienky spúšťania jednotlivých frekvenčných vyhradení. Úrad tak chce dosiahnuť začatie prevádzky jedného multiplexu pre analógových vysielateľov, ktorí vysielajú terestriálne. Poskytovanie verejnoprávneho terestriálneho multiplexu v SR má byť umožnené do konca roka 2012.
Po nadobudnutí účinnosti plánu prechodu vyhlási TÚ výberové konanie na prevádzkovateľa multiplexu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:29