StoryEditor

Integrácia Ruska do skupiny G7 bude trvať dlhšie, ako sa plánovalo

01.12.2005, 17:25
Autor:
TASRTASR

Plná integrácia Ruska do skupiny G7 trvá dlhšie, ako sa plánovalo. Moskva nebude mať na centrálnych poradách finančných ministrov a guvernérov národných bánk G7 plnohodnotné zastúpenie ani v budúcom roku.
Pôvodne sa predpokladalo, že G7 plne nahradí v budúcom roku G8 (G7 plus Rusko). Na každoročnom summite G8 sa mal ruský prezident zúčastňovať už dlhšie. Ministri a guvernéri však pozvali svojich moskovských kolegov len na všeobecné politické rokovania.
Pôvodne sa malo na konferenciách G7 v budúcom roku zúčastniť aj Rusko. Dôvodom neprizvania sú podľa denníka Financial Times Deutschland pochybnosti o "kurze trhového hospodárstva Ruska", pričom prípad ropného koncernu Jukos túto otázku znova nastolil.
Finanční ministri a šéfovia národných bánk štátov G7 (Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko, Japonsko, Kanada a USA) sa tento piatok a sobotu zúčastnia v Londýne na mimoriadnom stretnutí. Oficiálnym dôvodom preloženia kola G7 na skorší dátum je rozlúčka so šéfom americkej centrálnej banky Fed Alanom Greenspanom, ktorý opustí svoj úrad koncom januára.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:31