StoryEditor

PSA Peugeot Citroën investuje do vzdelávania na všetkých stupňoch škôl

24.04.2007, 17:10
Autor:
TASRTASR

Spolu 1,24 milióna EUR, čo je v prepočte asi 41,58 milióna SKK, preinvestuje v tomto roku spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia v projekte Kampus povolaní, ktorého cieľom je zvýšiť kvalitu vzdelávania odborníkov pre automobilový priemysel. V priestoroch trnavského závodu sa dnes v rámci neho uskutočnilo prvé odborné podujatie s názvom Deň vzdelávania, venované zhodnoteniu úvodnej fázy projektu a diskusii o jeho budúcnosti.
Ako TASR informoval hovorca automobilky Peter Švec, Deň vzdelávania bude miestom na pravidelnú výmenu informácií a skúseností medzi pedagógmi a zástupcami priemyslu o potrebách pracovného trhu na Slovensku. Pozvanie na úvodné stretnutie prijalo asi 50 slovenských a francúzskych odborníkov z oblasti vzdelávania na stredných školách a univerzitách, zástupcovia slovenského a francúzskeho ministerstva školstva, reprezentanti Trnavského a Bratislavského samosprávneho kraja, Štátneho ústavu odborného vzdelávania ako aj viacerí slovenskí a francúzski pedagógovia.
Program Kampus povolaní iniciovala automobilka PSA Peugeot Citroën v roku 2004. Projekt začal spoluprácou s tromi odbornými strednými školami v regióne Trnavy a Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. S podporou PSA Peugeot Citroën boli vybudované 4 vzdelávacie strediská pre ďalšie odborné vzdelávanie dospelých, počas uplynulých dvoch rokov bolo preškolených viac ako 600 zamestnancov závodu. Zároveň absolvovalo vzdelávací program aj 36 slovenských profesorov.
"V tomto roku sa vybudované vzdelávacie strediská stanú súčasťou siete odborných škôl a ich ďalšie aktivity budú realizovať vyškolení slovenskí lektori," konštatoval hovorca. Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia do projektu vložila technické a vzdelávacie zariadenia inštalované v priestoroch partnerských škôl v hodnote 2,3 milióna EUR. Ďalších viac ako 1,1 milióna EUR investovala do prestavby objektov, financovania francúzskych odborníkov, nákladov na preklady, tlmočenie a výučbu francúzskeho jazyka.
V rámci slovensko-francúzskej spolupráce spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia odštartovala v roku 2004 aj projekt pre základné školy Vyhrňme si rukávy. Jeho úlohou je hravou a názornou formou vytvoriť u detí vzťah ku technickým predmetom. Program prebieha zatiaľ pilotne na troch základných školách v Trnave s ambíciou ďalšieho rozšírenia.
"PSA Peugeot Citroën Slovakia podporuje odborné školy na Slovensku aj darovaním vozidiel, ktoré v školách po celom Slovensku slúžia na učebné účely. V minulom roku bolo v dvoch fázach venovaných 17 vozidiel Peugeot 207 na pedagogické účely z predsériovej produkcie závodu," dodal Švec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:03