StoryEditor

Ryanair si chce posilniť pozície v Írsku

05.10.2006, 12:35
Autor:
TASRTASR

Ryanair Holdings , ktorý je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe, ponúka za svojho domáceho konkurenta, Aer Lingus, 1,4 miliardy EUR, v prepočte takmer 52,14 miliardy SKK.
Vedenie Ryanairu informovalo, že zaplatí za akcie bývalej írskej štátnej leteckej spoločnosti po 2,80 EUR, čo je o 12 % viac, než bola ich cena v stredu na záver obchodného dňa na burze.
Šéf Ryanairu Michael O'Leary sa domnieva, že jeho ponuka na získanie Aer Lingusu je vynikajúcou príležitosťou na vytvorenie silnej leteckej spoločnosti v Írsku, z ktorej by mali prospech európski zákazníci.
O'Leary dodal, že by chcel kúpiť aj 28-% podiel írskej vlády v spoločnosti. Vláda si však chce akcie zatiaľ ponechať, aby v nej zabezpečila zachovanie írskych ekonomických záujmov.
Ryanair chce znižovať v nasledujúcich 4 rokoch ceny leteniek na krátke trate po 2,5 %, zachovať názov spoločnosti Aer Lingus a aj jej cieľové letisko Heathrow, ktoré je v Londýne jediným, na ktorom nepristávajú lietadlá Ryanairu. Taktiež chce zvýšiť počet lietadiel Aer Lingusu na dlhých tratiach do USA.
Informovala o tom AP.
(1 EUR = 37,242 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:35