StoryEditor

ECB ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 3,75 %

12.04.2007, 15:55
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 3,75 %. Tento krok bol v súlade s prognózami analytikov, ktorí teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Jean-Claudea Tricheta. Trichet pravdepodobne pritvrdí svoju rétoriku a bude signalizovať zvýšenie úrokov v júni. Ďalšie sprísnenie menovej politiky má centrálnej banke pomôcť utlmiť inflačné tlaky.
Marcové čísla týkajúce sa ekonomiky eurozóny nepriniesli nič nové, čo by zmenilo názor ECB, že ekonomika tohto regiónu bude pokračovať v solídnom raste, čo zároveň naznačuje inflačné riziká v strednodobom horizonte. Nie je však ani nič, čo by mohlo presvedčiť ECB, aby zrýchlila cyklus sprísňovania menovej politiky, ktorý začala v decembri 2005. Odvtedy Rada guvernérov ECB zvýšila hlavnú úrokovú mieru v eurozóne sedemkrát o 25 bázických bodov.
Dnešné rozhodnutie Rady guvernérov ECB nemalo žiaden výrazný vplyv na finančné trhy. Euro mierne oslabilo k americkému doláru na 1,3456 USD/EUR. Analytici a díleri očakávajú, že Trichet na tlačovej konferencii potvrdí svoje marcové slová o veľmi pozornom monitorovaní inflačných tlakov, ale nepoužije slovné spojenie "veľká ostražitosť", ktorým naznačuje, že banka zvýši úrokové sadzby na svojom najbližšom zasadaní. Trhy prognózujú, že ECB bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky v júni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:02