StoryEditor

MH SR sleduje situáciu po zastavení dodávok ropy

08.01.2007, 14:21
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spolu s Ministerstvom zahraničných vecí (MZV) SR pozorne sledujú a analyzujú situáciu, ktorá vznikla v dôsledku zastavenia dodávok ropy ropovodom Družba z Bieloruska. Pre TASR to uviedol hovorca MH Branislav Zvara.
Štátny bieloruský podnik Belneftechim nariadil zastavenie prepravy ropy medzinárodným ropovodom Družba do západnej Európy. Rozhodnutie vstúpilo do platnosti v noci na dnes. Agentúra AP sa odvoláva na ruskú agentúru Interfax, ktorá citovala nemenovaného bieloruského predstaviteľa z Belneftechimu.
Ropovod Družba sa na bieloruskom území rozvetvuje. Jedna jeho časť (severná) smeruje cez Poľsko do Nemecka a pobaltských republík. Druhá (južná) prechádza cez Ukrajinu na Slovensko, do Maďarska a Česka. Rusko pokrýva 20 % nemeckej spotreby ropy.
"MH verí, že bieloruské a ruské subjekty sa napokon dohodnú tak, aby neboli poškodené tretie subjekty, teda odberatelia v Európskej únii vrátane Slovenska," konštatoval Zvara. Podľa neho "MH ako orgán exekutívy trvá na dodržiavaní dohodnutých objemov dodávok ropy Slovensku".
Rusko-bieloruské strategické spojenectvo dostalo trhliny po tom, ako sa Moskva rozhodla zaviesť vývozné clo na ropu, ktorá sa doteraz Minsku ako najtesnejšiemu spojencovi vyvážala bez neho. Gazprom na konci minulého roku prinútil Bielorusko, aby mu za plyn od nového roku platilo o vyše 100 % viac než doteraz. Minsk dostával 1 000 kubických metrov plynu po necelých 47 USD, v prepočte 1 236 SKK, teraz ho bude stáť merná jednotka 100 USD. Ďalšou pohromou pre Bielorusko bolo rozhodnutie Moskvy zastaviť dovoz jeho cukru.
Ropovodom Družba sa vlani prepravilo cez bieloruské územie 90 miliónov ton suroviny, čo bolo 1,8 milióna barelov (barel = 159 litrov) denne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:44