StoryEditor

I. Mikloš: Odchod Dräxlmaieru z Rimavskej Soboty je veľmi nepríjemný

10.05.2006, 16:11
Autor:
TASRTASR

Odchod nemeckej spoločnosti Dräxlmaier z Rimavskej Soboty do Rumunska je podľa ministra financií Ivana Mikloša veľmi nepríjemný. Región s dlhodobo vysokou nezamestnanosťou tak prišiel o investíciu v objeme 700 miliónov Sk a zhruba 1 200 nových pracovných príležitostí.
"Nemám ešte oficiálne túto informáciu, ale počul som, že idú do svojej prevádzky v Rumunsku," povedal po dnešnom rokovaní vlády minister hospodárstva Jirko Malchárek. Dodávateľ automobilového priemyslu Dräxlmaier dal prednosť svojim existujúcim kapacitám vo východnej Európe pre výhodnejšiu nákladovú štruktúru a lepšie podmienky v oblasti logistiky. Spoločnosť bola podľa Malchárka blízko podpísania investičnej zmluvy so SR, mala získať aj balík investičných stimulov.
"Bude treba čo najrýchlejšie nájsť náhradu, čo by sa vzhľadom na pomerne veľký záujem investorov o Slovensko mohlo vyriešiť," povedal Mikloš. Do Rimavskej Soboty by podľa neho mal prísť taliansky investor, ktorý by mal pôsobiť v objekte bývalej väznice. "Rokujeme s nimi. Urobíme ráznejšie kroky, aby sme ich získali," uviedol pre TASR Malchárek. Pozemok v Rimavskej Sobote, ktorý nadobudol Dräxlmaier, zostane vo vlastníctve spoločnosti a bude k dispozícii pre budúce projekty.
Nemecká spoločnosť Dräxlmaier mala byť prvou významnou zahraničnou investíciou v regióne s najvyššou nezamestnanosťou v SR, ktorá sa dlhodobo pohybuje okolo 30 %. Firma mala postaviť na zelenej lúke výrobný závod na produkciu káblových zväzkov. Nová fabrika mala vyrásť do konca roka na 10-hektárovom pozemku neďaleko bývalých ZŤS. Mesto podporilo príchod investora sumou 33 miliónov Sk, vysporiadalo pozemky a pripravilo inžinierske siete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:28