StoryEditor

Eni odkúpi čerpacie stanicr spoločnosti ExxonMobil v SR, ČR a Maďarsku

27.04.2007, 16:36
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Eni odkúpi 102 čerpacích staníc, ktoré vlastní ExxonMobil na Slovensku, v ČR a Maďarsku. Zmluva o predaji akcií sa vzťahuje na spoločnosti Esso s. r. o. (Esso ČR), Esso Slovensko, s. r. o., ExxonMobil Hungária Kft., ako aj na dodávky leteckého paliva pre letiská v Prahe a Bratislave.
Súčasťou transakcie je aj oblasť distribúcie a predaja mazív, ktorú vo všetkých 3 krajinách zabezpečuje spoločnosť ExxonMobil Petroleum and Chemical, BVBA, so sídlom v Bruseli. Transakcia ešte podlieha súhlasu zodpovedných orgánov v každej z uvedených krajín. Obe spoločnosti sa dohodli, že cenu transakcie nezverejnia.
Predaj akcií žiadnym spôsobom neovplyvní platnosť už uzatvorených zmlúv a dohodnutých obchodných podmienok, vrátane existujúcich zmlúv so zamestnancami. ExxonMobil bude vo všetkých 3 krajinách naďalej pôsobiť v oblasti predaja chemických výrobkov. Transakcia sa žiadnym spôsobom nedotkne ani činnosti Centier podporných služieb spoločnosti ExxonMobil v Prahe a Budapešti.
Taliansky ropný a plynárenský koncern Eni, ktorý zohráva dôležitú úlohu na relevantných trhoch prostredníctvom čerpacích staníc Agip, posilní touto akvizíciou svoje pôsobenie v regióne a zároveň podporí integráciu svojich lokálnych kapacít na spracovanie ropy s marketingovými aktivitami. Jeho čistý zisk za rok 2006 sa medziročne zvýšil o 4,3 % na 9,2 miliardy EUR, čo je v prepočte 308,9 miliardy SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:50