StoryEditor

Jahnátek za spoločné kroky v rámci krajín V4

24.11.2006, 16:46
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek prijal v piatok veľvyslanca Poľskej republiky na Slovensku Zenona Kosiniaka. Ako ďalej informoval ministrov hovorca Branislav Zvara, témou spoločného stretnutia bola aj problematika energetickej bezpečnosti. "Zhodli sa v názore, že tento komplex otázok už prekračuje hranice národných štátov, stáva sa akútnym a preto ho v budúcnosti musí riešiť Európska únia ako celok," povedal Zvara. Minister aj poľský veľvyslanec sa podľa neho v tejto súvislosti vyslovili za zintenzívnenie kontaktov a rozšírenie diskusií s cieľom prijímať spoločné kroky a stanoviská na ministerskej úrovni krajín Visegrádskej štvorky (V4).
Minister Jahnátek a poľský veľvyslanec sa na piatkovom rokovaní okrajovo venovali aj otázke infraštruktúry v pohraničných oblastiach a obchodnej výmene medzi našimi štátmi. Podľa obratu so Slovenskom sa Poľsko so 106,6 mld. Sk v minulom roku umiestnilo na šiestej priečke za Nemeckom, Českou republikou, Ruskom, Talianskom a Rakúskom. Medziročne slovenský dovoz z Poľska rastie približne o pätinu. Ešte výraznejší je nárast slovenského exportu do Poľska, ktorý sa pohybuje pri úrovni 30 %. Za posledných šesť rokov sa Slovensku síce podarilo obchodný obrat s Poľskom viac ako strojnásobiť, dynamicky sa rozvíjajúci, takmer 40-miliónový poľský trh však podľa ministerstva predstavuje stále veľkú výzvu.
Z komoditného pohľadu sa zo Slovenska do Poľska vlani exportovali najmä železo a oceľ, ropné oleje, hliník či príslušenstvo do motorových vozidiel. Na dovoze z Poľska sa najviac podieľali nerastné suroviny ako uhlie, brikety, ropné oleje, výrobky zo železa a ocele. Počtom návštevníkov Slovenska sa Poľsko zaraďuje na druhé miesto za Českou republikou. Ročne navštívi Slovensko okolo 800 tis. Poliakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 17:33