StoryEditor

EK hrozí Nemecku sankciami pre jeho rozpočtový deficit

23.11.2005, 09:32
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) chce Nemecku pohroziť sankciami, ak bude aj v roku 2007 porušovať Pakt stability a rastu Európskej únie (EÚ).
V dokumente, ktorý poslal komisár EÚ pre hospodárske a menové otázky Joaquín Almunia ostatným komisárom, sa uvádza, že ministri financií členských štátov únie by mali vo februári zostriť disciplinárne konanie vedené proti Nemecku tak, že ďalším krokom by už boli sankcie. Spomínaný dokument mala dnes v Bruseli k dispozícii agentúra Reuters.
Ako už predtým Almunia verejne povedal, nová nemecká vláda má do roku 2007 čas, aby opäť začala dodržiavať Pakt. Nemecko ho porušuje od roku 2002 a nedodrží ho ani budúci rok.
Nemecké ministerstvo financií bezprostredne nereagovalo na návrhy EK. Hovorkyňa ministerstva k dokumentu uviedla: "Základné stanovisko komisie je nám známe. Počkáme si na jej konkrétny návrh."
Almunia vopred ohlásil pritvrdenie postupu, ktoré majú vo februári schváliť ministri financií únie. EK by o tom mala rokovať 21. decembra. EK potom predloží návrh na pritvrdenie postupu proti Nemecku. To by znamenalo, že Nemecko je dva kroky od sankcií.
EK takto jasne naznačila, že rok 2007 je pre Nemecko skutočne krajným termínom, do ktorého musí znížiť rozpočtový deficit pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Almunia, ako aj predseda Európskej rady Jean-Claude Juncker už predtým uviedli, že je to posledný termín.
Bývalá červeno-zelená vláda stále znova sľubovala zníženie rozpočtového deficitu. Naposledy sľúbila jeho zníženie pod 3 % v tomto roku. Podľa odhadu EK však sa nové zadlženie Nemecka v tomto roku vyšplhá na 3,9 %.
Dvojité zostrenie disciplinárneho konania kvôli deficitu môže viesť k tomu, že nemecké finančná politika sa dostane pod drobnohľad EÚ. Ak sa Nemecku do roku 2007 skutočne podarí opäť dodržať Pakt stability a rastu, konanie bude ukončené. Ak sa to však novej vláde nepodarí, musí sa pripraviť na sankcie, ktoré môže uvaliť Rada ministrov financií EÚ.
Na konci môžu byť miliardové pokuty. Najprv hrozia miernejšie kroky. Nemecko bude musieť napríklad pred novým zadlžením zverejniť dodatočné informácie. Do úvahy prichádzajú aj obmedzenia prístupu k pôžičkám od Európskej investičnej banky.
Informovala o tom agentúra Reuters na svojej internetovej stránke www.reuters.de.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:18