StoryEditor

Levice odchod Hankooku pocítia, čiastočne ho nahradia novými investormi

31.10.2005, 15:59
Autor:
TASRTASR

Primátor Levíc Štefan Mišák očakával, že si juhokórejská spoločnosť Hankook na výstavbu nového výrobného závodu vyberie susedné Maďarsko. Strata dvadsaťmiliardovej investície ho mrzí a odchod Hankooku z Levíc považuje za znehodnotenie niekoľkomesačnej práce tímu ľudí, ktorí za mesto pripravovali podmienky pre vstup tohto strategického investora. "Mesto Levice nedokáže nahradiť Hankook ako investíciu, pretože toľko menších investorov sa do súčasného priemyselného parku umiestniť nedá. Noví investori však dokážu nahradiť výpadok v počte novovytvorených pracovných miest," uviedol Mišák. Prínosom Hankooku pre Levice by bolo najmä napojenie mesta na diaľničnú sieť, výstavba južného obchvatu mesta, rozvoj bytovej výstavby a výstavby školiaceho strediska. "Vstup Hankooku bez týchto sprievodných stimulov štátu by bol pre mesto záťažou životného prostredia bez akýchkoľvek kompenzácií," domnieva sa primátor.
Hankook plánoval vytvoriť v Leviciach 1 600 pracovných miest. Investori, ktorí majú záujem o podnikanie v Leviciach, by mali zamestnávať 1 300 ľudí s perspektívou rozšírenia pracovných miest o ďalších 200 až 400. V súčasnosti pôsobí v priemyselnom parku švédska spoločnosť Nefab, ktorá začala skúšobnú prevádzku. Výstavbu nového závodu rozbehla slovensko-rakúska firma Globo Eastern, zaoberajúca sa výrobou svietidiel. Do Levíc smeruje i indická spoločnosť vyrábajúca disky automobilových kolies Steel Strips Wheels LTD, nemecká firma Sachs zaoberajúca sa výrobou spojok pre automobily a holandská potravinárska spoločnosť Leaf International.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:29