StoryEditor

Kurz maďarského forintu je na najnižšej úrovni voči euru za uplynulého polroka

02.12.2005, 09:37
Autor:
TASRTASR

Kurz maďarského forintu klesol voči euru na najnižšiu úroveň za uplynulého polroka. Na medzibankovom trhu sa euro predávalo za 253,56 HUF.
Od septembra sa maďarská národná mena oslabila voči jednotnej európskej mene o 3,2 %. Analytici pripisujú tento vývoj na vrub narastajúcej kritike Európskej únie (EÚ) na adresu schodku maďarského štátneho rozpočtu presahujúceho 6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na príčine bolo aj očakávanie zvýšenia úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB), ku ktorému dnes došlo.
Ako dnes zverejnil maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, Budapešť prikročí k redukcii rozpočtového deficitu a reforme štátneho sektora. V tejto súvislosti však neexistuje potreba prijať úsporné opatrenia, aby sa znížili výdavky.
Deficit verejných financií by podľa jeho vyjadrenia mal v tomto roku dosiahnuť 7,4 % HDP, v roku 2006 neprekročí 6,1 % HDP, v roku 2007 by to nemalo byť viac ako 4,7 % HDP a v roku 2008 najviac 3,4 %.
Maďarská vláda v stredu potvrdila konvergenčný plán pre prijatie eura, ktorý sa musí každoročne aktualizovať. Kabinet sa vyslovil za splnenie maastrichtských kritérií do roku 2008, čo by krajine umožnilo prijať euro v roku 2010.
Európska komisia opakovane varovala, že cesta, ktorou ide Maďarsko nie je schodná a väčšina ekonómov tvrdí, že na splnenie maastrichtských kritérií budú potrebné veľké škrty vo výdavkoch. Maďarsko každoročne vykazuje väčšie deficity ako má stanovené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:09