StoryEditor

Slovensko vlani zaostávalo v EÚ v tvorbe HDP na obyvateľa

18.12.2006, 14:34
Autor:
SITASITA

Úroveň slovenskej ekonomiky v minulom roku výrazne zaostávala za väčšinou ostatných krajín Európskej únie (EÚ), v rámci únie bola dokonca štvrtá najslabšia. Tvorba hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa SR, meraná v štandarde kúpnej sily (PPS), dosiahla vlani úroveň 57 % priemeru EÚ. Horšie na tom v rámci únie boli len Poľsko, Litva a Lotyšsko. V Poľsku tvorba HDP na obyvateľa dosiahla 50 % priemeru EÚ, v Litve 52 % a v Lotyšsku 48 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Ako ďalej vyplýva z údajov Eurostatu, SR v tvorbe HDP na obyvateľa neťahala za kratší koniec len v porovnaní s krajinami západnej Európy, napríklad v Maďarsku skončil tento ukazovateľ na úrovni 63 % priemeru EÚ, ČR zaznamenala až 74 % priemeru únie a Slovinsko až 82 %. Najvyššiu tvorbu HDP na obyvateľa v rámci únie vykázalo Luxembursko, na úrovni 251 % priemeru, nasledovalo Írsko so 139 %, Holandsko so 126 % a Rakúsko so 123 % priemeru EÚ. Priemerná tvorba HDP na obyvateľa v 12-člennej eurozóne dosiahla 106 % priemeru EÚ.
Pre porovnanie s nečlenskými krajinami, tvorba HDP na obyvateľa v USA dosiahla vlani 150 % priemeru EÚ, v Japonsku 110 %, vo Švajčiarsku 129 % a v Nórsku 169 %. Bulharsko vykázalo tvorbu HDP na obyvateľa na úrovni 33 % priemeru únie, Rumunsko 34 %.
Štandard kúpnej sily (purchasing power standard - PPS) je umelou menou, ktorú Eurostat používa na výpočet porovnateľných údajov o tvorbe HDP. PPS zohľadňuje rozdiely cenových hladín jednotlivých krajín, ktoré nie sú zahrnuté vo výmenných kurzoch ich národných mien.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:49