StoryEditor

Poisťovne budú riziko povodní zvažovať na základe nového systému

05.09.2005, 17:52
Autor:
TASRTASR

Riziko vzniku škôd spôsobených povodňami budú poisťovne od októbra až novembra vypočítavať na základe nového geografického informačného systému (GIS). Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval generálny tajomník Slovenskej asociácie poisťovní (SAP) Vladimír Rančík, príprava zavedenia systému je v záverečnej fáze a doteraz sa doň prihlásilo 5 poisťovní.
Názvy poisťovní prihlásených do systému Rančík neprezradil, povedal však, že majú na trhu väčšinový podiel. Tieto poisťovne budú môcť na základe GIS presne určovať riziko vzniku povodní v konkrétnych oblastiach. "Systém stanoví rizikové zóny a mal by byť schopný určiť riziko pre každý objekt," vyhlásil Rančík. Dôležitá bude história povodní v danej oblasti, či vzdialenosť objektov od vodných tokov. Výška rizika bude mať vplyv aj na cenu poistenia, resp. na ochotu poisťovne poistnú zmluvu ponúknuť.
Počet domácností a subjektov, ktoré sú poistne kryté proti povodniam podľa Rančíka v uplynulom období narástol o necelých 10 %, čo je podobná úroveň rastu ako pri ostatných rizikách neživotného poistenia. Podiel škôd vyplatených poisťovňami z celkového objemu škôd dosiahol podľa Rančíka 20 až 40 %, čo "nie je také vysoké číslo, akoby sme si predstavovali". Vo vyspelých krajinách EÚ je však tento ukazovateľ ešte nižší a pohybuje sa na úrovni okolo 10 %. Dôvodom je podľa Rančíka fakt, že poisťovne v zahraničí povodne z poistného krytia postupne vylučujú. Dôvodom sú negatívne skúsenosti z minulých rokov, keď sa povodne pravidelne opakovali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:07