StoryEditor

Americká DSSI podala žalobu na ECB za porušenie panentu a chce odškodnenie

03.08.2005, 14:42
Autor:
TASRTASR

Na tlačenie bankoviek Európskej centrálnej banky (ECB) sa neoprávnene použila patentovaná technológia proti falšovaniu. Tvrdí to vo svojej žalobe americká firma Document Security Systems Inc. (DSSI) a uvádza, že patent na ňu patrí jej. Firma podala žalobu na súd prvej inštancie Európskych spoločenstiev. Súd v utorok potvrdil, že žalobu dostal.
ECB vyhlásila, že o žalobe má informácie. Bude však čakať na výsledok expertízy, či skutočne pri použití ochranných znakov proti falšovaniu eurobankoviek došlo k nedovolenému využitiu patentu DSSI.
Americká spoločnosť informovala, že za porušenie jej patentu si bude nárokovať primerané odškodnenie za únik licenčného poplatku.
Advokát Larry Cohen z advokátskej kancelárie McDermott, Will & Emery uviedol, že odškodnenie by mohlo dosiahnuť niekoľko miliónov až miliardu dolárov.
Európska centrálna banka (ECB) mala vlani v obehu 9,7 miliardy bankoviek v celkovej hodnote 501 miliárd EUR, čo je v prepočte vyše 19 biliónov SKK. V 1. polroku tohto roka bolo vyradených z obehu 293 000 falošných bankoviek, ktorých hodnota dosiahla 17,2 milióna EUR. Podľa expertov sa v súčasnosti objavuje veľa tlačených a nie kopírovaných falošných eurobankoviek.
ECB do konca tohto desaťročia vydá nové eurobankovky, ktoré budú mať účinnejšie ochranné bezpečnostné znaky.
DSSI vysvetlila oneskorené podanie žaloby na ECB, ktorej bankovky sú v obehu od januára 2002, tým, že firma od prevzatia patentu až vlani nahromadila dostatok finančných prostriedkov na to, aby mohla podať žalobu.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 EUR = 38,921 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:47