StoryEditor

Radičová navrhla baníkom riešenie úrazových rent

29.05.2006, 13:08
Autor:
SITASITA

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Iveta Radičová prisľúbila invalidným baníkom z Hornej Nitry riešenia úrazových rent. Ako na piatkovom stretnutí so zástupcami invalidných baníkov uviedla ministerka, rezort práce a sociálnych vecí pripraví spolu so Sociálnou poisťovňou list pre zástupcov invalidných baníkov. V tomto liste spresní poberanie úrazovej renty do 65 rokov veku pre invalidných dôchodcov, ktorí po 1. auguste tohto roka dovŕšia dôchodkový vek a ich invalidné dôchodky sa prekvalifikujú na starobné penzie. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu práce Martin Danko.
"Pre uvedenú skupinu bude možné poberať úrazovú rentu v plnej výške do 65 rokov veku, resp. dovtedy, dokedy im nebude priznaný starobný dôchodok na základe vlastnej žiadosti," objasnil Danko. Následne budú tieto osoby podľa neho poberať doživotne úrazovú rentu vo výške 50 % z pôvodnej renty. Ako pokračoval hovorca, ministerstvo tiež preskúma dopad novely Zákonníka práce z 1. apríla 2002 na jednotlivých poberateľov úrazových rent z hľadiska objektivity výšky priznanej renty. "Ministerstvo práce bude rokovať aj s ministerstvom spravodlivosti o vzájomných väzbách úrazových rent na mieru poskytovanej doživotnej náhrady," dodal Danko. Zástupcovia invalidných baníkov podľa neho prijali navrhované riešenia kladne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:38