StoryEditor

EK sa obáva nového operačného systému Vista

29.03.2006, 17:03
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) oznámila americkému softvérovému gigantu Microsoft, že má obavy, čo sa týka konkurencie, z jeho nového operačného systému Vista.
Microsoft je už zapletený do dlhotrvajúceho sporu s protimonopolným orgánom Európskej únie. V roku 2004 EK rozhodla, že spoločnosť zneužívala v prípade operačného systému Windows svoje dominantné postavenie a udelila jej pokutu 497 miliónov EUR, v prepočte 18,76 miliardy SKK.
"Obávame sa možnosti, že nový operačný systém Vista bude zahŕňať rôzne elementy, ktoré sú v súčasnosti dostupné osobitne u Microsoftu alebo iných firiem," uviedol hovorca EK Jonathan Todd.
Hoci zatiaľ EK nezačala žiadne formálne vyšetrovanie prípadu, očakáva, že Microsoft vyjadrí svoje stanovisko. Ak EK zistí, že operačný systém porúša zákony o hospodárskej súťaži, podnikne samostatné právne kroky.
"Domnievame sa, že Microsoft má na srdci svoj vlastný záujem a chce spustiť ďalší produkt bez toho, aby mal obavy z toho, že by EK z dôvodu protimonopolnej legislatívy začala uplatňovať rôzne právne kroky voči tomuto produktu," povedal Todd na tlačovom brífingu.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 15:24