StoryEditor

Jahnátek: Zmluva so Samsungom bude zverejnená na budúci týždeň

18.03.2007, 14:30
Autor:
TASRTASR

Zmluva s juhokórejskou spoločnosťou Samsung o výstavbe závodu na výrobu LCD televízorov vo Voderadoch pri Trnave by mala byť zverejnená do 10 dní od jej podpísania, teda v priebehu budúceho týždňa. Potvrdil to minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek v diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

"Celková investícia bude 320 miliónov EUR, (v prepočte 10,87 miliardy SKK - pozn. TASR), z toho 79 miliónov EUR dá štát. Zo štátnej podpory bude určených na rekvalifikáciu 5 miliónov EUR, 20 až 21 miliónov EUR je vo forme daňových úľav, a zvyšok bude podpora na nákup technológie a hmotného investičného majetku," spresnil Jahnátek.

Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Stanislava Janiša (SDKÚ-DS) má zásluhu na tejto veľkej investícii aj predchádzajúca vláda, ktorá o projekte vedela. Podľa investičnej zmluvy by mala byť priemerná mzda zamestnancov v závode vo Voderadoch okolo 25 500 Sk. "Táto suma nie je podmienka záväzkov zmluvy, je to len v podnikateľskom pláne," potvrdil Jahnátek. Účelom definovania priemernej mzdy je aj to, aby sa predišlo nespokojnosti zamestnancov tak, ako sa to teraz deje v žilinskom závode KIA.

Minister v tejto súvislosti potvrdil aj potrebu inovovať zákon o investičných stimuloch. "Tá forma, ktorá bola zvolená predchádzajúcou vládou, bola vágna a investori mohli donekonečna čerpať prostriedky zo štátneho rozpočtu," uviedol v tejto súvislosti Jahnátek. Zákon je pritom už pripravený a podľa jeho vyjadrenia je aj zmluva so Samsungom pripravená v intenciách nového zákona. "Navyšovanie štátnej podpory, ako to bolo v prípade KIA, už nebude možné," dodal Jahnátek.

(1 EUR = 33,969 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:58