StoryEditor

Ropa zlacnela viac ako o 1,50 USD a dostala sa na najnižšiu úroveň od júna 2005

09.01.2007, 15:16
Autor:
TASRTASR

Americká ropa dnes zlacnela viac ako o dolár a pol a dostala sa na najnižšiu úroveň od júna 2005. Príčinou je neobvykle mierne počasie v Spojených štátoch, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy. Od začiatku roka čierne zlato už oslabilo o 11 %.
Teplá zima a obavy, že investičné fondy strácajú záujem o ropné trhy, stláčajú cenu čierneho zlata. Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s februárovým kontraktom sa dnes okolo obeda predával za 54,45 USD, čo je v prepočte asi 1 441 SKK. Je to o 1,64 USD menej ako v pondelok na konci obchodovania. Od začiatku roka čierne zlato zlacnelo o 6,60 USD na barel. Severomorská ropa Brent oslabila o 1,47 USD na 54,13 USD za barel.
Výrazný pokles cien ropy vzbudil obavy medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorí premýšľajú o ďalšom znížení dodávok na trhy. "V New Yorku je príliš teplo, ľudia si užívajú slnko v Central Parku," uviedol komoditný analytik spoločnosti Sumitomo Corp. Keith Sano.
Podľa amerického Národného meteorologického úradu dopyt po rope bude v tomto týždni asi o tretinu pod normálom. Teplé počasie podporilo pokračovanie oslabovania ropy už v pondelok, a to aj napriek tomu, že sa v pondelok zastavili dodávky čierneho zlata do Európy z Ruska cez Bielorusko ropovodom Družba.
Moskva obvinila Minsk, že kradne čierne zlato z tranzitného ropovodu Družba, cez ktorý prichádza táto komodita do Európy. Prerušenie dodávok ropy vykazuje mnoho podobností s vlaňajším výpadkom plynu kvôli cenovému sporu medzi Ruskom a Ukrajinou. Súčasná situácia s najväčšou pravdepodobnosťou oživí diskusiu o tom, či je Rusko dôveryhodným dodávateľom energie.
Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) dnes uviedla, že európske ropné trhy sa vyrovnajú so súčasným výpadkom dodávok ropy z Ruska. Ruský prevádzkovateľ ropovodu Družba zatiaľ nedokázal povedať, ako dlho bude výpadok trvať.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 26,473 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. jún 2024 02:04