StoryEditor

Mikloš: Maďarský deficit je príkladom toho, čoho sa musí SR vyvarovať

11.10.2005, 15:02
Autor:
TASRTASR

Dramatické zhoršenie rozpočtového deficitu v Maďarsku, ktoré znepokojuje Európsku úniu, je príkladom toho, čoho sa musí Slovensko vyvarovať. V Luxemburgu na rokovaní rezortných ministrov EÚ to dnes povedal slovenský minister financií Ivan Mikloš.
Európska komisia (EK) aj ministri hodnotili rozpočtový vývoj v Maďarsku podľa neho "veľmi negatívne". Maďarsko tento rok pôvodne očakávalo rozpočtový schodok 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale podľa revidovaných údajov je to až 6,1 %. Konvergenčný program Maďarska počítal na budúci rok s deficitom 2,9 %, ale komisia odhaduje najmenej 4,7 % HDP.
Pravidlá EÚ pritom dovoľujú členským štátom schodok rozpočtu do výšky 3 % HDP, inak sa začína procedúra pre nadmerný deficit.
"Maďarsko je príklad toho, čoho sa musíme vyvarovať. Aj preto som veľmi rád, že sa vládna koalícia dokázala dohodnúť na návrhu rozpočtu pre budúci rok, ktorý znižuje deficit verejných financií pod 3 %," povedal Mikloš TASR. "Aj vo svetle vývoja v Maďarsku je to veľmi dobrá správa u nás," dodal.
Podľa diplomatov počas dnešnej diskusie v Luxemburgu označili ministri Maďarsko za zlý príklad pre ostatné nové členské krajiny. Budapešť nesplnila odporúčania z júla minulého roku a EK preto na budúci týždeň navrhne ďalšie kroky v procedúre nadmerného deficitu. Ministri sa nimi budú zaoberať na novembrovom rokovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:26