StoryEditor

Šéf FEDu signalizoval koniec zvyšovania sadzieb

28.04.2006, 12:13
Autor:
TASRTASR

Šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní v USA úlohu centrálnej banky, Ben Bernanke vo štvrtok signalizoval koniec dlhej série zvyšovania úrokových sadzieb.
"Niekedy v budúcnosti môže Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) rozhodnúť, že na jednom alebo viacerých stretnutiach neurobí nič, aby najskôr zhromaždil informácie o hospodárskych vyhliadkach," povedal Bernanke vo výpovedi pred spoločným hospodárskym výborom Kongresu.
Fed zvýšil v marci hlavnú úrokovú sadzbu v poradí 15. raz po sebe. FOMC zdvihol sadzbu pre medzibankové pôžičky o 25 bázických bodov na 4,75 %, čo je najvyššia hodnota od mája 2001. Nasledujúce zasadanie výboru sa uskutoční 10. mája. Ako Bernanke podotkol, musí sa prísne sledovať vývoj inflácie. Riziko spočíva v tom, že rastúci dopyt môže umožniť firmám, aby väčší diel svojich rastúcich nákladov preniesli na ďalšie články v reťazci, objasnil šéf Fed.
Bernanke potvrdil už vyslovené očakávanie ceduľovej banky, že v priebehu roka sa mierne zníži doterajšie mohutné tempo hospodárskeho rastu. Pritom už vo 4. kvartáli minulého roka sa americká ekonomika zväčšila medziročne len o 1,1 %. Za celý vlaňajšok to bolo 3,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:42