StoryEditor

Francúzi a Japonci vyvinú nástupcu nadzvukového dopravného lietadla Concorde

16.06.2005, 10:29
Autor:
TASRTASR

Japonsko a Francúzsko budú spolupracovať pri vývoji nástupcu nadzvukového dopravného lietadla Concorde. Dohodu o tom podpísali obe strany na prebiehajúcej Parížskej leteckej výstave.
Náklady na vývoj, ktoré si japonská a francúzska strana rozdelia, dosiahnu ročne 1,84 milióna USD, v prepočte 58,5 milióna SKK. Vývojová fáza by mala trvať tri roky.
Nové lietadlo bude mať 300 miest a skráti čas letu medzi New Yorkom a Tokiom na 6 hodín. Japonsko už otestovalo motor, ktorý je teoreticky schopný dosiahnuť 5-násobok rýchlosti zvuku.
Concorde lietal dvojnásobnou rýchlosťou zvuku. Francúzsko-britský projekt nadzvukového dopravného lietadla nedokázal za 34 rokov svojej prevádzky - do roku 2003, vrátiť prostriedky, ktoré sa do neho investovali.
Dohoda predstavuje výnimku zo zvyku Japonska spolupracovať s americkými firmami. Európsky Airbus a jeho americký rival Boeing medzitým pokračujú v tvrdom konkurenčnom zápase. Boeing sa nechal počuť, že má dobrú pozíciu na predstihnutie Airbusu, ktorý je momentálne najväčším výrobcom komerčných lietadiel na svete.
Informovala o tom britská spoločnosť BBC.
(1 USD = 31,816 SKK)
12 tim zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:39