StoryEditor

Vývoz ruskej ropy do Ázie spôsobí zníženie dodávok do Európy

24.04.2006, 16:43
Autor:
SITASITA

Zvýšenie vývozu ropy z Ruska do Ázie po dokončení plánovaného ropovodu cez Sibír bude znamenať obmedzenie dodávok pre európske krajiny, upozornil v pondelok šéf ruskej štátnej ropovodnej spoločnosti Transnefť Semjon Vainštok. "Len čo sa obrátime smerom k Číne, Južnej Kórei, Austrálii a Japonsku, odoberie to časť ropy pre našich európskych partnerov," povedal v rozhovore pre liberálny denník Nezavisimaja Gazeta.
"Európu sme prekrmovali ropou," tvrdí Vainštok s tým, že táto situácia nútila Rusko k vývozu len na európske trhy a za zníženú cenu. Moskva sa však stále viac zaujíma o lukratívny obchod s ázijskými krajinami, ako Čína a Japonsko. Podľa Vainštoka sa má ešte tento mesiac začať výstavba 4 000 km dlhého ropovodu zo strednej Sibíri k Tichému oceánu. Projekt s nákladmi 5,3 mld. eur umožní pozemné dodávky ropy do Číny a námornú dopravu do iných krajín z ruského tichomorského pobrežia. Vainštok reagoval aj na obavy environmentálnych expertov v súvislosti s trasovaním ropovodu v okolí Bajkalského jazera, kde je zvýšené riziko úniku následkom zemetrasení. "Zaručíme nebývalé opatrenia ochrany pred možným únikom ropy do jazera," uviedol. Ako dodal, k dispozícii bude záchranný tím a potrubie z odolného materiálu bude mať steny s trikrát väčšou hrúbkou, ako je štandard.

(1 EUR = 37,174 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:03