StoryEditor

Ruská vláda chce podporovať malé high-tech firmy

01.06.2006, 14:00
Autor:
TASRTASR
Ruská vláda informovala, že vytvorí spoločnosť, ktorá bude podporovať vznik a činnosť high-tech firiem. Spoločnosť RVK dostane k dispozícii v prepočte 16,3 miliardy SKK. Jej úlohy budú podobné, aké majú napríklad Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Ruská vláda informovala, že vytvorí spoločnosť, ktorá bude podporovať vznik a činnosť high-tech firiem. Predstaviteľ ministerstva hospodárskeho rozvoja Andrej Šaronov uviedol, že spoločnosť RVK dostane k dispozícii 15 miliárd RUB, v prepočte 16,3 miliardy SKK. Jej úlohy budú podobné, aké majú napríklad medzinárodná finančná spoločnosť IFC alebo Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).
Štartovací kapitál RVK sa rozčlení do 8 až 12 súkromných fondov, ktoré by sa mali spolu so súkromnými investormi postarať o štart 100 až 200 malých firiem s technologicky náročným výrobným programom. V nových spoločnostiach by však podiel štátu nemal byť nikdy vyšší ako 49 % ich celkových aktív. Ak sa investori rozhodnú osamostatniť, budú si môcť podiel štátu v ich firme odkúpiť. Tento prípad môže nastať len vtedy, ak výnos podielu súkromných investorov bude vyšší ako hodnota podielu RVK.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
(100 RUB = 108,700 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:35