StoryEditor

Severná Amerika je najpokrokovejšia pri skutočnom prijímaní nových technológií

07.11.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR

Severná Amerika dosiahla najväčší pokrok v skutočnom prijímaní nových technológií. Hodnota indexu životného cyklu ich zavádzania tam vzrástla oproti aprílu 2005 o 1,3 na súčasných 3,9. V praxi to znamená, že organizácie v tomto regióne pristupujú k zavádzaniu nových technológií do praxe oveľa razantnejšie ako európske podniky. Európsky index zavádzania životného cyklu je na úrovni 3,2.
Na globálnej úrovni vzrástol Oracle Grid Index, ktorý sleduje svetový pokrok v oblasti výpočtových sietí, z aprílových 4,4 na súčasnú hodnotu 5,2. Všetky ukazovatele, ktoré tvoria celkový Grid Index, t.j. základnú pripravenosť, znalosť a záujem a tiež životný cyklus zavádzania nových technológií, vykazujú nárast vo všetkých geografických oblastiach, čo svedčí o súvislom pokroku v zavádzaní moderných dynamických infraštruktúr informačných technológií.
Najúspešnejšie krajiny z hľadiska Oracle Grid Indexu sú škandinávske štáty s hodnotou 6,1. Rovnakú hodnotu tohto indexu majú aj USA. Za nimi nasleduje oblasť juhovýchodnej Ázie, kde je hodnota indexu na úrovni 5,9. Naopak, najpomalší nárast zaznamenali v južnej Európe a na tradičných ázijských trhoch. Grid Index Číny vzrástol iba o 0,2 bodu na 4,9. Podobne nízky rast zaznamenala aj Kórea, Taliansko a Španielsko.
Podľa výskumu spoločnosti Oracle, na základe ktorého firma zostavuje aj Oracle Grid Index, 72 % organizácií, v ktorých sa vrcholoví manažéri bežne zúčastňujú na určovaní stratégie IT, rastie, zatiaľ čo medzi organizáciami, kde sa manažéri o túto oblasť vôbec nezaujímajú, vykazuje rast len polovica tohto počtu. Vo väčšine organizácií sú podľa prieskumu IT považované skôr za servisnú funkciu než za neoddeliteľnú súčasť prevádzky firmy.
"Jasná súvislosť medzi rastom firiem a záujmom ich vedení o stratégiu IT naznačuje, že by predstavenstvá mali brať IT ako strategickú investíciu, a nie len ako ohnisko výdavkov," povedal výkonný viceprezident spoločnosti Oracle Európa Sergio Giacoletto.
Pri zostavovaní indexu sa uskutočnilo 1 466 rozhovorov s vyššími manažérmi IT a rozhodujúcimi pracovníkmi, ktoré boli dokončené v septembri 2005. V Severnej Amerike bolo uskutočnených 302 rozhovorov, 603 v Európe a zvyšných 561 v oblasti Ázie a Tichomoria.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:18