StoryEditor

Klienti DSS môžu svoju spoločnosť zmeniť ešte do konca júla

20.07.2006, 12:24
Autor:
TASRTASR

Klienti dôchodkových správcovských spoločností (DSS) môžu zmeniť svoju spoločnosť ešte do konca júla. Po prvom auguste už bude táto zmena obmedzená a klient bude môcť zmeniť DSS až po dvoch rokoch od podpísania zmluvy.
Občania, ktorí sa stali sporiteľmi k 1. februáru 2005 a nevyužijú možnosť zmeniť DSS do 1. augusta 2006, budú môcť prestúpiť do inej spoločnosti až po 1. februári 2007. "Vtedy totiž podľa zákona uplynie lehota 24 mesiacov," uviedol pre TASR podpredseda Predstavenstva VÚB Generali, dôchodková správcovská spoločnosť, a. s., Róbert Kubinský. Pôvodný zákon poznal tri druhy poplatkov, z toho jeden z nich bol aj poplatok za prestup sporiteľa. Neskôr bol zo zákona vypustený. Klient teda nemusí za prestup platiť nič, naopak, prax poukázala na fakt, že mnohí klienti dostávajú za svoj prestup v niektorých prípadoch okolo 1 000 až 2 000 Sk. Podľa člena Predstavenstva VÚB Generali, DSS, a. s., Viktora Kouřila je to zároveň jeden z hlavných dôvodov, prečo sa klient rozhodne zmeniť svoju správcovskú spoločnosť. "DSS celkovo zmenilo v celom systéme približne 10,5 % ľudí," dodal Kouřil. Ďalej uviedol, že ako predstaviteľ DSS by uvítal, keby obdobie medzi 1. augustom 2006 a 1. februárom 2007 využili kompetentní na to, aby spravili v oblasti prestupu do iných DSS definitívny poriadok. Kouřil vidí východisko buď v opätovnom zavedení poplatkov za prestupy, alebo navrhuje nechať klienta, aby sa sám rozhodol kedy a do ktorej spoločnosti prestúpi. Takýto prestup by potom za symbolický poplatok mohla zabezpečovať Sociálna poisťovňa. "Klient by teda navštívil pobočku Sociálnej poisťovne, tam by podpísal jedno univerzálne tlačivo, zaplatil manipulačný poplatok 10 alebo 100 korún a bude to v poriadku. Klient tak naozaj prejaví svoju vôľu sám," navrhol Kouřil.
Ďalšou zmenou spolu s obmedzením prestupu do iných DSS je zrušenie inštitútu sprostredkovateľa. Podľa Kouřila však môžu z toho vyplývať aj rôzne negatívne dosahy. Zrušenie inštitútu sprostredkovateľa totiž v podstate znamená, že ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek bude môcť s klientmi manipulovať. "Zrejme budú ľudia, ktorí budú mať 6 zmlúv, s každou DSS. Veď nič tomu v tejto chvíli nebráni, a ktorá spoločnosť mu dá najviac, tak tam potom bude tzv. presúvať klientov z jednej spoločnosti do druhej," upozornil Kouřil. Ako dodal na záver, problematikou, ktorá sa týka inštitútu sprostredkovateľa, by sa mali takisto zaoberať kompetentné inštitúcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 03:46