StoryEditor

Generali a česká PPF sa predbežne dohodli na spoločnom podniku

30.04.2007, 16:36
Autor:
TASRTASR

Talianska poisťovacia skupina Generali a česká finančná skupina PPF podpísali koncom minulého týždňa predbežnú dohodu o spoločnom podniku. Ten spojí všetky poistné aktíva Generali a Skupiny PPF v regióne strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska a Česka.
Dohoda urýchľuje stratégie obidvoch skupín zamerané na expanziu v jednom z najatraktívnejších regiónov sveta a vytvára tak silnú platformu pre ďalšie možnosti rozširovania v regióne a susedných teritóriách.
Nový spoločný podnik bude 51-% vlastníctvom skupiny Generali a 49-% vlastníctvom skupiny PPF. Skupina PPF je finančný subjekt v odvetví poisťovníctva prostredníctvom Českej poisťovne, vedúceho poisťovateľa v ČR, ako aj v odvetví poskytovania spotrebiteľských úverov v piatich krajinách východnej Európy.
Na základe predbežných údajov za rok 2006 ročné hrubé predpísané poistné spoločného podniku presiahne 2,627 miliardy EUR, v prepočte 88,44 miliardy SKK, s vloženou hodnotou (embbeded value - EV) 2,3 miliardy EUR a viac ako 9 miliónmi zákazníkov v 12 krajinách. Čistý zisk by mal dosiahnuť 305 miliónov EUR.
Okrem svojho vkladu do majetku spoločného podniku Generali zaplatí PPF 1,1 miliardy EUR v hotovosti na dosiahnutie svojho 51-% podielu v spoločnom podniku.
Táto dohoda oceňuje skupinu Česká poisťovňa na 3,6 miliardy EUR a aktíva Generali v strednej a východnej Európe na 1,5 miliardy EUR.
V roku 2008 má byť v dôsledku tejto transakcie ziskovosť skupiny Generali zvýšená o 2,2 % pre príjmy podľa IFRS a 2,1 % pre príjmy podľa EV.
Skupina Generali a skupina PPF budú mať v predstavenstve spoločného podniku rovnaké zastúpenie. Výkonný riaditeľ spoločnosti Assicurazioni Generali Sergio Balbinot bude predsedom spoločného podniku a súčasný predseda predstavenstva Českej poisťovne Ladislav Bartoníček bude jeho generálnym riaditeľom.
Petr Kellner, zakladateľ a hlavný akcionár skupiny PPF, bude nominovaný do zoznamu členov predstavenstva, ktorý má byť navrhnutý na ročnom Valnom zhromaždení Generali. To je plánované na 28. apríla 2007.
Skupina Generali pôsobí v 10 krajinách regiónu strednej a východnej Európy v odvetviach poisťovníctva a správy aktív. V roku 2006 zrealizovala štyri akvizície, a to v Bulharsku, Chorvátsku, Srbsku a na Ukrajine.
PPF Group N.V. je medzinárodná finančná skupina, ktorú z 95 % kontroluje český podnikateľ Petr Kellner. Svoju centrálu spoločnosti a rozhodovaciu štruktúru v Holandsku.
PPF ako taká bola pôvodne založená v roku 1991 a v roku 1996 získala prostredníctvom českého privatizačného procesu menšinový podiel v Českej poisťovni. Odvtedy PPF postupne získavala plnú kontrolu nad Českou poisťovňou a úspešne zreformovala pôvodne štátneho poisťovateľa. V roku 2006 mala Česká poisťovňa hrubé predpísané poistné vo výške 1,469 miliónov EUR.
TASR o tom informovala Jacqueline Pešková z tímu komunikácie Generali Poisťovne, a. s.
(1 EUR = 33,667 SKK)
fnk gub zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:03