StoryEditor

Francúzsko od 1. mája sčasti otvára svoj trh práce

28.04.2006, 19:26
Autor:
TASRTASR

Francúzsko od 1. mája uvoľňuje obmedzenia vstupu na pracovný trh krajiny pre pracovníkov z 8 nových členských krajín Európskej únie (EÚ). Zamestnanci z nových členských štátov majú pomôcť zaplniť nedostatok pracovných síl v niektorých oblastiach. Tak Francúzsko, ktoré sa pýši ako svetové centrum gastronómie, napríklad otvára dvere pre kuchárov.
"Čiastočné zrušenie reštrikcií by malo dodať novú dynamiku cirkulácií pracovníkov v EÚ," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. Opatrenie sa týka 61 profesií zo 7 sektorov, kde je nedostatok pracovníkov. Takže do Francúzska môžu ísť pracovať napríklad chovatelia ošípaných a zajacov, kuchári alebo murári. Na zozname profesií nie je inštalatér, pretože Francúzi sa boja záplavy poľských inštalatérov. Ako je známe, tento strach prispel aj k neschváleniu novej európskej ústavy vo vlaňajšom referende.
Do 1. mája, teda dva roky po vstupe nových členských krajín do EÚ, sa "starí" členovia musia rozhodnúť, či predĺžia obmedzenia prístupu na svoje pracovné trhy. Fínsko, Portugalsko, Španielsko a Grécko sa rozhodli úplne otvoriť svoje pracovné trhy. Pripojili sa tak k Británii, Írsku a Švédsku, ktoré nezaviedli žiadne prechodné obdobie.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 01:19