StoryEditor

Podľa zástupcov malých akcionárov hrozí 1. garantovanej vytunelovanie

14.05.2007, 08:00
Autor:
TASRTASR

Nebankovému subjektu 1. garantovaná hrozí podľa zástupcov malých akcionárov tunelovanie. Minoritní akcionári požadujú, aby v spoločnosti vykonala audit renomovaná zahraničná spoločnosť. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal zástupca časti minoritných akcionárov v dozornej rade 1. garantovanej Jozef Duch.
Vedenie 1. garantovanej, ktoré je podľa Ducha v rukách private equity skupiny J&T, previedlo pred valným zhromaždením (VZ) v decembri 2006 prevažnú časť majetku spoločnosti na dcérsku spoločnosť G 1 Investments so sídlom na Cypre, ktorej vedenie je v rukách majoritných akcionárov. Majetok 1. garantovanej sa tak mal dostať mimo kontrolu akcionárov spoločnosti. "Manažment spoločnosti G 1 Investments ani nepoznáme a nemôžeme ho ovplyvňovať. Preto sa vážne obávame, že týmto spôsobom sa otvára cesta na tunelovanie," vyjadril obavy malých akcionárov Duch.
Spochybnil tiež hospodárske výsledky 1. garantovanej, ktorá v minulom roku vykázala zisk 1,7 miliardy Sk. "Podľa nášho názoru to bol umelo vytvorený zisk a do spoločnosti nepritiekla ani koruna," vyhlásil Duch.
Malí akcionári majú obavy z možného rozdelenia spoločnosti, ktorým sa podľa zverejneného programu bude zaoberať VZ 22. mája. "Myslíme si, že tento krok by mohol výrazne poškodiť záujmy minoritných akcionárov," vyhlásil zástupca Ochranného spoločenstva minoritných akcionárov (OSMA) Miloš Surovič.
"Navrhujeme, aby sa v našej spoločnosti urobil audit cez renomovanú spoločnosť, ktorý by odkryl skutočnú situáciu v našej spoločnosti," vyhlásil Duch a vyzval J&T, aby audit umožnila. Podľa Ducha je veľký rozdiel v majetku, ktorý 1. garantovaná vlastí a trhovej cene akcií, ktorá sa pohybuje okolo úrovne 600 Sk/akcia. "Vyskakuje tu rozdiel zhruba 1,5 miliardy," zdôraznil Ducha. Riešenie vidí v odpredaji majetku 1. garantovanej a následnom vyplatení akcionárov.
"Obvinenia z tunelovania sú absolútne neprijateľné. Zo spoločnosti 1. garantovaná majetok neodišiel. Spoločnosť, na ktorú bol majetok 1. garantovanej prevedený, je 100-% dcérskou spoločnosťou 1. garantovanej," reagoval pre TASR hovorca J&T Maroš Sýkora. Dodal, že majetok je pod dohľadom audítorskej spoločnosti Deloitte a prevodom majetku sa napĺňali požiadavky akcionárov. Za vyjadreniami Ducha sa podľa Sýkoru dá hľadať snaha zneistiť minoritných akcionárov a vytvoriť tlak na zníženie trhovej ceny akcií pred VZ.
Podľa informácií OSMA je 1. garantovaná je nebankový subjekt, ktorý vznikol v roku 1995. Vkladatelia však nie sú v pozícii veriteľov spoločnosti, ale stávajú sa jej akcionármi. Spoločnosť má v súčasnosti približne 30 000 akcionárov, pričom podľa OSMA vlastní 40 % akcií skupina J&T. Majetok 1. garantovanej tvoria podiely v Jasná Nízke Tatry (75 %), Novácke chemické závody (72 %), Solivary Prešov (95 %) a Štúdio Koliba (približne 66 %). Majetok spoločnosti je účtovne ohodnotený na 3,6 miliardy Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:32