StoryEditor

Veľkí investori obchádzajú Slovensko, tvrdí Rusko

03.11.2005, 14:09
Autor:
TASRTASR
Veľkí investori v posledných mesiacoch obchádzajú Slovensko, a to aj napriek tomu, že sa tu realizujú dôležité ekonomické reformy. Dokazuje to fakt, že od zamietnutia investície juhokórejskej firmy Hankook Tire slovenskou vládou sa nepodarilo do SR pritiahnuť žiadneho veľkého investora.

Veľkí investori v posledných mesiacoch obchádzajú Slovensko, a to aj napriek tomu, že sa tu realizujú dôležité ekonomické reformy. Dokazuje to fakt, že od zamietnutia investície juhokórejskej firmy Hankook Tire slovenskou vládou sa nepodarilo do SR pritiahnuť žiadneho veľkého investora. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda Aliancie nového občana (ANO) Pavol Rusko.
"Prečo Hyundai ide do Českej republiky, prečo Man ide do Poľska, Bridgestone a Hankook do Maďarska, keď v reformách nie sú ani na pol ceste, ak sú také kľúčové a zásadné pre veľkých investorov?" pýta sa Rusko. V konkurencii stredoeurópskych krajín sa podľa neho investori rozhodujú jednoznačne na základe kvality lokality, kvality pozemku, investičných stimulov a osobného prístupu. "To sú základné kritériá, ktoré sme podcenili. Aj preto sme neboli schopní za posledné mesiace získať nič z toho, čo išlo okolo," tvrdí Rusko.
Ekonomické reformy na Slovensku podľa neho vytvárajú iba príležitosti. "Vždy sme s nimi súhlasili ako so súčasťou cesty na dosiahnutie výsledkov v podobe tvorby nových pracovných miest. Ak táto koncovka má padnúť, reformy sami o sebe sú len polovičným riešením," myslí si Rusko.
Počas jeho pôsobenia v kresle ministra hospodárstva prišlo na Slovensko 8 veľkých investorov, a to Hyundai/Kia, Getrag Ford, Sky Media, Continental, Visteon, Johnson Controls, Sitem a CRW. "Priniesli asi 70 miliárd Sk investícií, priamo a nepriamo vytvorili okolo 30 000 nových pracovných miest," konkretizoval Rusko. Tieto spoločnosti štát podľa neho podporil investičnými stimulmi v priemernej výške 15 % z celkových investícií, čo predstavuje zhruba 10 miliárd Sk, vrátane prostriedkov vynaložených na regionálny rozvoj, výstavbu energetických sietí, pozemky a podobne.

01 - Modified: 2003-01-28 22:14:23 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 29. 1. 2003
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:22