StoryEditor

V TNSK je menej lôžok, ako eviduje ministerstvo

25.02.2007, 14:33
Autor:
SITASITA

V Trenčianskom kraji je v zdravotníckych zariadeniach menej lôžok, ako uvádza správa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, podľa ktorej sa majú redukovať postele a ktorú v stredu zobrala na vedomie aj vláda. V súčasnosti je v nemocniciach Trenčianskeho kraja podľa ich riaditeľov 3 171 lôžok, čo je o 135 menej ako uvádza štatistika ministerstva, ktorá pochádza z roku 2005. Ako ďalej upozornil hovorca Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) Peter Toman, v kraji redukovali lôžka aj minulý rok.
Podľa správy ministerstva zdravotníctva, ktorú v stredu zobrala na vedomie aj vláda, sa má v kraji zrušiť 743 postelí. Zdravotnícke zariadenia v Trenčianskom kraji po vzájomnom rokovaní na pôde TNSK navrhli redukciu len 66 lôžok. Podľa vedúcej odboru zdravotníctva a humánnej farmácie TNSK Eleny Štefíkovej, okrem rušenia 66 lôžok, navrhujú reprofilizáciu 46 lôžok. Taktiež odporúčajú vyňať z lôžkového fondu Trenčianskeho kraja Nemocnicu pre obvinených a odsúdených v Trenčíne v počte 144 lôžok.
Toman tiež uviedol, že v redukcii je zahrnutý návrh na zrušenie kožného oddelenia v počte 25 postelí v trenčianskej Fakultnej nemocnici, má ho nahradiť denný kožný stacionár. "Chirurgické oddelenie v handlovskej nemocnici sa reprofiluje na oddelenie jednodňovej chirurgie. Lôžka by mali ubudnúť aj v nemocniciach v Ilave, Myjave i v Považskej Bystrici," informoval Toman. Ďalej povedal, že naopak, nemocnice v Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou, v Novom Meste nad Váhom a v Púchove už úpravy lôžkového fondu uskutočnili v minulom roku a ďalší priestor na redukciu lôžok nevidia.
Riaditeľ najväčšej nemocnice v kraji, Fakultnej nemocnice v Trenčíne Martin Chren ešte v decembrovom rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že už jeho predchodca Pavol Sedláček, ktorý sa na začiatku roka 2006 stal predsedom TNSK, k redukcii pristúpil. V nemocnici podľa jeho slov majú skôr predstavu, že by niektoré akútne lôžka zmenili na chronické a otvorili by aj samostatné oddelenie pre chronicky chorých pacientov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:27