StoryEditor

ST napadne na súde rozhodnutie TÚ o maloobchodnom trhu prenajatých okruhov

09.03.2007, 16:03
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Slovak Telekom (ST) podá žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia predsedu Telekomunikačného úradu (TÚ) SR, ktorým úrad určil Slovak Telekom za podnik s významným vplyvom na maloobchodnom trhu služby poskytovania minimálneho súboru prenajatých okruhov s kapacitou do a vrátane 2 Mb/s.
"Spoločnosť rešpektuje právoplatné rozhodnutia úradu, v tomto prípade je však presvedčená, že rozhodnutie je založené na analýze, ktorá nie je vykonaná v súlade so zákonom a neodzrkadľuje skutočný stav súťaže na relevantnom trhu," konštatoval ST v stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Jana Burdová. Úrad sa podľa Telekomu dopustil viacerých procesných chýb a uložil maximálne možné povinnosti aj napriek konštatovaniu, že ST má len 46-% podiel na uvedenom trhu.
TÚ rozhodol, že ST nesmie požadovať neprimerane vysoké ceny, brániť vstupu ďalších spoločností na trh, nenáležite uprednostňovať určitú skupinu koncových užívateľov, bezdôvodne viazať poskytovanie služieb a prekročiť maximálne ceny pre koncových užívateľov. Cieľom týchto opatrení je obmedziť správanie ST tak, aby nemohlo dôjsť k narušeniu hospodárskej súťaže.
ST je povinná stanoviť maximálne ceny za službu prenájmu okruhov podľa historických nákladov tak, aby do týchto cien boli započítané iba primerané a odôvodnené náklady súvisiace so službou a primeraná miera návratnosti vloženého kapitálu podľa modelu stanoveného úradom.
"Uložený spôsob regulácie bude v konečnom dôsledku viesť k posilneniu významného postavenie Slovak Telekomu na danom trhu," argumentuje ST.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 11:03