StoryEditor

Podľa analytikov NBS v utorok opäť zníži kľúčovú sadzbu

20.04.2007, 16:52
Autor:
TASRTASR

Národná banka Slovenska (NBS) v utorok pravdepodobne opäť zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu, a to o 0,25 percentuálneho bodu (p.b.). Predpokladá to väčšina ekonomických analytikov oslovených TASR. V rovnakom rozsahu ju centrálna banka znížila už pred mesiacom, momentálne je tak na úrovni 4,5 %. Viac ako obavy z inflácie podľa analytikov ovplyvní rozhodovanie Bankovej rady (BR) stále silná úroveň slovenskej koruny.
"Napriek pretrvávajúcim rizikám je inflačný výhľad priaznivý, čo by mala zohľadniť aj nová strednodobá predikcia NBS," uviedol v tejto súvislosti analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Pri rozhodovaní o kľúčových sadzbách podľa neho viac zaváži skutočnosť, že centrálna banka pokladá korunu za príliš silnú. V tom s ním súhlasí aj Lucia Štekláčová z ING Bank. "Posledný intervenčný zásah NBS spolu s ponechaním nadstavu likvidity na medzibankovom trhu potvrdili, že centrálna banka bude nekompromisne bojovať proti silnejúcej korune," argumentuje analytička.
Hlavný analytik UniCredit Bank Viliam Pätoprstý sa naopak domnieva, že NBS k zníženiu kľúčových sadzieb v utorok nepristúpi. Snaha centrálnej banky bojovať proti špekulatívnemu kapitálu prostredníctvom peňažného trhu podľa neho momentálne prináša ovocie v podobe relatívne stabilného kurzu koruny. "Rozhodnutie však môže byť tesné," upozornil Pätoprstý. "Centrálna banka sa nemá kam ponáhľať, keďže výmenný kurz nedosahuje úrovne, ktoré by ju bezprostredne nútili znižovať sadzby," pridal sa analytik Tatra banky Juraj Valachy, podľa ktorého o prípadnom znížení sadzieb rozhodne NBS až po 1. júli tohto roka. Vtedy totiž budú zverejnené údaje o vývoji HDP, miezd a zamestnanosti za 1. kvartál 2007.
"Nami predpokladané zníženie sadzieb o 25 bodov by bolo len sformálnením, aj to iba čiastočným, už jestvujúceho stavu, keďže finančné trhy obchodujú so sadzbami, ktoré sú výrazne nižšie než je aktuálna oficiálna 2-týždňová sadzba NBS," pripomína hlavný ekonóm VÚB Zdenko Štefanides. Očakávané zníženie o 25 bodov, pokračoval, by pritom mohlo byť poslednou úpravou kľúčovej sadzby zo strany NBS pred prijatím eura na Slovensku v roku 2009. "Dvojtýždňová repo sadzba NBS by sa tým dostala na úroveň 4,25 %, ktorú naši kolegovia predpovedajú ako konečnú úroveň pre dvojtýždňovú refinančnú sadzbu ECB," vysvetlil Štefanides. Hlavná sadzba ECB je momentálne na úrovni 3,75 %. Podľa Štefanidesa sa však predpokladá jej zvýšenie na 4,0 % začiatkom júna a na konečných 4,25 % ku koncu 3. štvrťroka tohto roka.
Jeho slová pritom čiastočne potvrdzuje aj správa ECB za mesiac apríl, zverejnená vo štvrtok. ECB podľa nej považuje ďalšie zvyšovanie úrokov v eurozóne za nutné, pretože zo strednodobého hľadiska existujú stále rastúce riziká inflácie. Tieto riziká sa musia "veľmi dôkladne pozorovať". S takouto záverečnou formuláciou pritom banka obyčajne oznamuje zvýšenie úrokov v priebehu 2 mesiacov. Ekonómovia preto počítajú s najbližším zvýšením hlavnej úrokovej sadzby v júni, a to na 4,0 %. Tieto očakávania pred týždňom po zasadnutí ECB posilnil aj jej prezident Jean-Claude Trichet.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:37