StoryEditor

Ford chce v najbližších piatich rokoch prepustiť 30 000 zamestnancov

08.12.2005, 09:01
Autor:
TASRTASR

Automobilový koncern Ford chce v najbližších 5 rokoch zavrieť najmenej 10 tovární, kde sa vyrábajú autá a autodiely. To bude mať za následok prepustenie 25 000 až 30 000 zamestnancov v Severnej Amerike. Manažéri Fordu by mali pred správnou radou predstaviť návrh reštrukturalizačného plánu na dnes začatej dvojdňovej schôdzi. Vo svojom internetovom vydaní o tom informovali noviny Detroit News s odvolaním sa na ľudí zoznámených s reštrukturalizačným plánom.
Koncom roka 2004 Ford podľa spomínaných novín zamestnával v USA okolo 87 000 ľudí, ktorí sú organizovaní v odboroch pracovníkov automobilového priemyslu UAW. V Kanade má koncern 11 000 zamestnancov zastupovaných odbormi. Ešte nie je rozhodnuté, ktoré fabriky automobilka zatvorí. Ford už rokuje s miestnymi úradmi po celej Amerike a aj od výsledku týchto rokovaní závisí, ktoré fabriky sa zrušia.
Výkonný viceprezident Fordu Mark Fields v piatok v emaile zamestnancov informoval, že reštrukturalizačný plán ešte nie je finalizovaný. Podľa detroitských novín však druhá najväčšia americká automobilka okrem zatvárania tovární a prepúšťania robotníkov v najbližších týždňoch oznámi aj odchod možno až 7 vrcholových manažérov.
Spomínané škrty sú podstatne väčšie, než sa pôvodne očakávalo. Ukazujú ako veľmi je pre šéfa koncernu Billa Forda mladšieho dôležité oživiť automobilový obchod Fordu v Severnej Amerike. Plán by mal byť zverejnený 23. januára. Najväčšia svetová automobilka General Motors chce v Severnej Amerike zrušiť tiež 30 000 pracovných miest. Oba koncerny zaznamenávajú v poslednom období na domácom trhu vysoké straty.
Ford zaznamenal v Severnej Amerike v prvých 9 mesiacoch roka hrubú stratu takmer 2,2 miliardy USD, čo je v prepočte 70,67 miliardy SKK. Automobilka na americkom trhu bojuje predovšetkým s vysokým poklesom odbytu veľkých terénnych vozidiel a pickupov, rovnako ako s neustálym znižovaním podielu na trhu. Severoamerické fabriky sú vyťažené iba na 72 %, preto chce Ford znížiť svoje kapacity. Jeho cieľom je dosiahnuť vyťaženosť minimálne 95 %.
Informovala o tom agentúra Reuters a DPA.
(1 USD = 32,124 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 06:16