StoryEditor

Českého výrobcu domácich spotrebičov ETA ovládol Gabriel Eichler

14.06.2007, 10:15
Autor:
TASRTASR

Tradičný český výrobca domácich spotrebičov mení majiteľa. Firmu ETA, vrátane jej dcéry Plastkov, kúpila investičná skupina Benson Oak, ktorá patrí úspešnému manažérovi Gabrielovi Eichlerovi. Cenu, za ktorú bol 100-% podiel v spoločnosti predaný, ani jedna strana neprezradila.
Podľa nového majiteľa je firma zaujímavá predovšetkým pre automobilový priemysel. Tržby za diely do klimatizácií, dverových systémov a interiérov pre škodovky, volvá, fordy alebo peugeoty dosiahli vlani 300 miliónov Kč, v prepočte 361,2 milióna Sk a podľa predpovede by v tomto roku mali dosiahnuť pol miliardy.
Rozvoj však plánuje aj pre stále dominantnú výrobu elektrických spotrebičov. "Firma má dobrý potenciál pre ďalší rozvoj a zhodnotenie investovaných prostriedkov," konštatuje Eichler.
Spoločnosť doteraz vlastnil liberecký podnikateľ Marek Rybář, ktorý s podnikaním začínal v Plastkove a v roku 2001 kúpil necelých 65 % v spoločnosti ETA za 57 miliónov Kč.
ETA mala vtedy stratu 439 miliónov Kč. Počas prvých dvoch rokov vlády Rybářa sa razantne znížil počet zamestnancov, z 1 600 klesol na polovicu. V súčasnosti už ETA opäť zamestnáva 1 100 ľudí.
Do zisku sa firma po niekoľkých chudobných rokoch vrátila až v roku 2005. Vlani už skoro strojnásobila zisk na 21 miliónov Kč pri tržbách 1,58 miliardy Kč. Tento rok očakáva vedenie firmy tržby o 200 miliónov vyššie.
Podľa súčasného vedenia aj nového majiteľa by sa nemalo po prevzatí spoločnosti nič zmeniť. "ETA sa bude naďalej sústreďovať na výrobu a predaj domácich spotrebičov, záhradného náradia a bude sa rozvíjať aj v oblasti výroby pre automobilový a elektrotechnický priemysel," hovorí generálny riaditeľ ETA Jiří Ondráček.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:29