StoryEditor

Fico: Verejná diskusia ukázala, že novela ZP má podporu verejnosti

25.06.2007, 17:33
Autor:
TASRTASR

Verejná diskusia k vládou pripravenej novele Zákonníka práce (ZP) podľa premiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica ukázala, že táto novelizácia je dôležitá a potrebná.
"Tých takmer 1 000 stanovísk ukázalo, že filozofia novelizácie Zákonníka práce má podporu vo verejnosti," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Fico. Zároveň sa podľa neho forma verejnej diskusie osvedčila a jeho strana ju plánuje použiť aj v budúcnosti.
Verejnú diskusiu inicioval Smer-SD 17. februára tohto roka, pokračoval Fico, a do konca marca prišlo na adresu strany spolu 976 námetov a pripomienok. "Boli to vyjadrenia, ktoré smerovali k vylepšeniu Zákonníka práce. Na 95 až 96 % to boli vyjadrenia, ktoré išli v smere podpory tomuto zákonníku," konštatoval premiér.
Na spracovaní prichádzajúcich pripomienok pracovala skupina ľudí, ktorá sa skladala z poslancov a odborných expertov strany Smer-SD, právnikov ale napríklad aj zástupcov Mladých sociálnych demokratov či Jednoty dôchodcov Slovenska. Podklady sa postupne dostávali k ministerke práce, sociálnych vecí a rodiny Viere Tomanovej, ktorá podľa Fica všetko, čo sa dalo použiť, postupne do návrhu novely zapracovávala. Ďalšie veci môžu byť do ZP zahrnuté ešte prostredníctvom poslaneckých pozmeňujúcich návrhov, doplnil premiér.
"Nad 50 % respondentov, ktorý vyjadrili svoj názor, konštatovalo, že súčasný Zákonník práce nedostatočne chráni práva zamestnancov. Až 70 % vyjadrilo svoj názor, že postavenie zamestnávateľov je neprimerané a často dochádza k zneužívaniu právomocí z ich strany," priblížil Fico. Pripomienky od občanov podľa neho často poukazovali na nefunkčnosť odborových organizácií či na skutočnosť, že zamestnávatelia nedodržiavajú zásady ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci.
Výrazne tiež prevažovali názory na obmedzenie počtu nadčasových hodín. "My sme však na základe tlaku, najmä z oblasti zdravotníctva, museli pripraviť pozmeňujúci návrh, aby nedošlo k znefunkčneniu systému poskytovania zdravotnej starostlivosti," pripustil Fico. Rovnako má ZP umožniť viac nadčasových hodín aj na určitých špeciálnych pracoviskách, napr. v baniach alebo automobilkách. "Súčasne sme ale zvýšili odmenu za prácu na týchto pracoviskách o 35 %," uviedol Fico.
Pretože sa osvedčila, podobnú verejnú diskusiu Smer-SD plánuje zorganizovať aj k ďalším návrhom zákonov, vyhlásil Fico. "Pokiaľ budeme prerokovávať v najbližšom čase obdobné návrhy zákonov, ktoré sa budú dotýkať obrovského počtu ľudí, tak nebudeme váhať minúť na to peniaze, pretože to považujeme za veľmi užitočné," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:08