StoryEditor

Mikloš: Politika vlády je pseudosociálna a ohrozuje ekonomický rozvoj

18.06.2007, 12:41
Autor:
TASRTASR

Prvý rok vlády Roberta Fica bol v ekonomickej oblasti podľa opozičnej SDKÚ-DS charakteristický absenciou vízie, bezradnosťou, odbornou nespôsobilosťou a ideologickou obmedzenosťou. Kombinácia týchto faktorov pritom ohrozuje úspešný ekonomický rozvoj Slovenska v budúcnosti.
Premiér Fico zároveň zavádza verejnosť, keď tvrdí, že na Slovensku buduje silný sociálny štát. "Realita je opačná. Prvý rok vládnutia dokazuje, že ide o pseudosociálnu politiku a že Robert Fico v skutočnosti budovať silný sociálny štát ani nechce," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.
Podľa bývalého ministra financií túto skutočnosť dokazuje aj porovnanie so skutočne silnými európskymi sociálnymi štátmi. Dánsko, Švédsko či Francúzsko majú podiel verejných výdavkov na hrubom domácom produkte (HDP) vyšší ako 50 %, kým na Slovensku je to okolo 37 %. "Silný sociálny štát je charakterizovaný tým, že sú v ňom vysoké dane a vysoká miera prerozdeľovania," upozornil Mikloš s tým, že podľa predpokladov samotnej vlády majú verejné výdavky do roku 2010 ešte klesnúť, a to pod úroveň 34 % HDP. Podľa Mikloša pritom ide o želateľný vývoj, pretože nižšie prerozdeľovanie prostredníctvom verejných financií a vyššia ekonomická sloboda podporujú ekonomický rozvoj krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:12