StoryEditor

MH podľa Jahnátka podporí rast východného Slovenska

21.02.2008, 12:36
Autor:
SITASITA

Ministerstvo hospodárstva (SR (MH) bude podporovať rôznymi formami rast ekonomiky východného Slovenska a to najmä rozvojom infraštruktúry, podporou inovačných aktivít a stimulmi pre investorov. Uviedol to minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek na rokovaní HN clubu v Košiciach s témou Ďalšie predpoklady rastu ekonomiky východného Slovenska. V rámci HN clubu vystúpil aj veľvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik, ktorý uviedol, že sa pripravuje príchod druhej vlny nových amerických investorov, z ktorých viacerí už rokujú so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) o umiestnení svojich investícii. Doložil, že ich nebude zatiaľ konkretizovať, no nejde len o výrobné firmy, ale aj spoločnosti podnikajúce v oblasti zábavného priemyslu a cestovného ruchu.
"Chceme, aby do roku 2010 bolo realizované prepojenie Bratislava - Košice. Plánujeme vybudovať 165 km nových diaľnic a 80 km rýchlostných ciest. Plánovaná je podpora zo štátneho rozpočtu 70 mld. Sk," povedal Jahnátek, ktorý označil infraštruktúru za limitujúcu pre investorov a rozvoj regiónu. Rozvoj východného Slovenska sa bude odohrávať na báze pólov rastu. Ide o lokality Košice - Prešov, Spišská Nová Ves - Poprad, Humenné - Michalovce. Doložil, že jednotlivé póly už teraz majú svoje charakteristické výroby tak v oblasti hutníctva, strojárstva, elektrotechniky, ako aj chémie a spracovania plastov. Rozvíjať sa majú priemyselné parky v Košickom kraji - Kechnec, Košice - Pereš, Strážske, Trebišov, Michalovce, Rožňava, v Prešovskom kraji - Prešov, Humenné, Kežmarok, Poprad, Bardejov, Vranov nad Topľou.
MH na základe analýzy existujúcich kapacít a potenciálnych možností vytypovalo pre jednotlivé kraje oblasti inovačného rozvoja s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré budú podporované zo štrukturálnych fondov. Pre Košický kraj sú to oblasti chladiarenstva a tepelných čerpadiel, biotechnológii - probiotík, biomodulátorov, aplikácie bioaktívnych látok, oblasť informačných technológií a multimédií, oblasť liečebných technológií s využitím najmodernejších metód bunkovej a tkanivovej regenerácie a oblasť robotizácie procesov. Pre Prešovský kraj sú to oblasti automatizácie a mechanizácie priemyslu, oblasť obalových materiálov, oblasť obuvníckeho, textilného a kožiarskeho priemyslu a vybrané oblasti zdravotníctva.
Jahnátek na zasadaní HN clubu informoval, že v súčasnosti MH ukončilo prípravu výziev v rámci operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast na roky 2008-2013 pre využitie štrukturálnych fondov aj v oblasti cestovného ruchu. Príjemcami pomoci budú subjekty zo súkromného sektora, konzorciá s minimálne tromi účastníkmi s prevahou súkromného sektora a Slovenská agentúra pre cestovný ruch.
"Dôraz chceme klásť na dobudovanie už existujúcich stredísk cestovného ruchu, zavedenie nových služieb s vyššou pridanou hodnotou a obnovu kultúrno-historických objektov pre účely turizmu. Chýbajú nám však kvalitné 4- a 5-hviezdičkové hotely. Bez nich nemôžeme rátať so solventnejšou klientelou," povedal Jahnátek. MH v rámci podpory cestovného ruchu uvažuje o systéme tzv. rekreačných šekov, ktoré by zamestnávatelia zakupovali pre svojich zamestnancov a prispievali by im takto na ich domácu dovolenku za určitých daňových výhod a za finančnej spoluúčasti aj samotných zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 15:51