StoryEditor

O2 nevyhovuje novela zákona o elektronických komunikáciách

14.12.2007, 06:43
Autor:
SITASITA

Prijatie novely zákona o elektronických komunikáciách je podľa mobilného operátora Telefónica O2 Slovakia, s.r.o. prehrou pre slovenského zákazníka. Uvádza sa to v reakcii spoločnosti Telefónica O2 na utorkové schválenie novely o elektronických komunikáciách z dielne ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. "Otázka bezpečnosti je aj pre nás na prvom mieste. Prijatá novela však zatvára oči pred realitou, keď namiesto moderných metód identifikácie a verifikácie zákazníka vyžaduje tradičné overovanie osobných údajov, ktoré je neefektívne. Bezpečnosť sa nahrádza byrokraciou, pričom účet nakoniec zaplatí zákazník," uviedol hovorca spoločnosti Telefónica O2 Slovakia René Parák.
V dôsledku prijatej novely sa podľa spoločnosti Telefónica O2 zvýši byrokracia vo vzťahu k zákazníkovi, pretože jednorazové overenie totožnosti zákazníkov na základe občianskeho preukazu sa v praxi pre tieto účely ukázalo ako veľmi málo účinné. "Takáto identifikácia zákazníkov predplatených služieb nijako nezaručuje možnosť vysledovania skutočného komunikujúceho. Bremeno regulácie tak dopadne najmä na občanov, ktorí právo dodržujú. Aj z týchto dôvodov legislatíva Európskej únie (EÚ) a zákony väčšiny členských štátov EÚ neukladajú telekomunikačným operátorom povinnosť overovať osobné údaje svojich zákazníkov," uvádza sa v stanovisku Telefónica O2.
Národná rada SR schválila novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá od 1. januára 2008 zmení v súčasnosti platné znenie zákona. Hlavným cieľom novely je implementácia nových povinností z regulačného rámca Európskej únie a európskej smernice o uchovávaní údajov do slovenského právneho poriadku a odstránenie niektorých nedostatkov v platnej právnej úprave elektronických komunikácií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:00