StoryEditor

MDPT navrhuje zriadiť na Slovensku mýtnu políciu

27.07.2007, 09:27
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR navrhuje, aby na Slovensku vznikla tzv. Mýtna polícia. Mala by sa, spolu so Železničnou políciou, stať súčasťou Dopravnej polície.

Vyplýva to z Legislatívneho zámeru návrhu zákona o Dopravnej polícii, ktorý MDPT predložilo do pripomienkového konania.
Oddelenia služby Mýtnej polície majú mať okrem iného na starosti kontrolu úžitkovej hmotnosti vozidiel, na ktoré sa vzťahuje povinnosť platiť elektronické mýto a kontrolu diaľničných známok na vozidlách. Záležitosti týkajúce sa kontroly diaľničných známok sú v súčasnosti v kompetencii Policajného zboru (PZ) SR.
MDPT predpokladá, že počiatočné náklady na zriadenie Mýtnej polície dosiahnu približne 29 miliónov Sk, pričom v tejto sume nie sú zahrnuté náklady na nákup techniky a automobilov. Tie má hradiť budúci prevádzkovateľ elektronického mýtneho systému. Ročné prevádzkové náklady na fungovanie Mýtnej polície majú predstavovať zhruba 120 miliónov Sk.
Ministerstvo navrhuje mesačný príjem príslušníka mýtnej polície 34 502 Sk. V SR by malo službu vykonávať 200 mýtnych policajtov.
Ako sa píše v návrhu zákona o Dopravnej polícií, Odbor služby Mýtnej polície Generálneho riaditeľstva Dopravnej polície bude okrem iného priamo riadiť a koordinovať činnosť na oddeleniach mýtnej služby, zabezpečovať spoluprácu s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), či organizačne a právne zabezpečovať činnosť mýtnej služby.
Do kompetencií Mýtnej polície by podľa návrhu zákona malo patriť aj odhaľovanie a objasňovanie priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a tiež pátranie po hľadaných veciach a osobách v rámci Schengenského priestoru.
Tender na dodávku systému elektronického mýta v SR sa oficiálne začal 19. júla tohto roka. Hovorca MDPT vtedy TASR potvrdil, že oznámenie o tendri už zverejnil Úradný vestník Európskej únie. V slovenskom Úradnom vestníku verejného obstarávania je oznámenie zverejnené od pondelka 24. júla.
Všetky sadzby mýta, ktoré budú platné od 1. januára 2009, sa rozhodnutím vládneho kabinetu zo 4. júla oproti pôvodnému návrhu znížili o 20 %. Nákladné vozidlá s hmotnosťou od 3,5 tony do 12 ton by teda mali v roku 2009 platiť za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a ciest pre motorové vozidlá 2,75 Sk, 2,58 Sk a 2,54 Sk bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za 1 kilometer namiesto pôvodných 3,44 Sk, 3,23 Sk a 3,18 Sk, a to podľa emisnej triedy daného vozidla. Platiť sa bude aj za vymedzené úseky ciest I., II. a III. triedy.
fnk zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:29