StoryEditor

Na Slovensko pustíme viac Ukrajincov

18.10.2007, 19:58
Autor:
redred
Liekom na akútny nedostatok kvalifikovaných ľudí majú byť rumunskí, bulharskí a najnovšie ukrajinskí pracovníci. Ministerstvopráce chce zrušiť kvóty na ich zamestnávanie u nás.
Po minulotýždňovej návšteve ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka ministerstvo práce navrhuje zrušenie dohody, ktorá stanovuje limit legálne zamestnaných Ukrajincov na päťsto ročne. Kým Rumuni a Bulhari sa u nás ako občania nových členských krajín únie môžu zamestnať bez obmedzenia, Ukrajincom by mal tento krok hľadanie zamestnania výrazne zjednodušiť.

Zamestnávanie Ukrajincov má pre slovenské firmy mnoho výhod. Jednou z nich sú aj ich nižšie mzdové nároky. „Priemerná mzda je tu v prepočte šesťtisíc korún, minimálna mzda 2 200 korún,“ hovorí Peter Zengl zo slovenského veľvyslanectva v Kyjeve. Dodal, že o tamojších ľudí sa už naše firmy aktívne zaujímajú.

Hoci sa väčšina našich spoločností ešte stále spolieha na domácich pracovníkov, odborníci chýbajú najmä v strojárskom, automobilovom a elektrotechnickom priemysle, ale aj v stavebníctve a poľnohospodárstve. Každé z týchto odvetví má deficit zhruba päťtisíc kvalifikovaných pracovníkov. Dôvodom je pritom opäť migrácia –  mnoho Slovákov odchádza za lepším platom do zahraničia.

Firmy však vinia aj na nízku kvalitu slovenského školstva vo výuke technických smerov. „Naše plány na trhu sú silno rozvojové a bez disponibilnej pracovnej sily ich nemôžeme realizovať. Preto riešením môžu byť práve zahraničné pracovné sily,“ potvrdil vzmáhajúci sa trend Anton Ondrej z galantského Samsungu.

 KOMPLETNÚ TÉMU NÁJDETE ZAJTRA V TLAČENEJ VERZII HOSPODÁRSKYCH NOVÍN


menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:59