StoryEditor

Rušňovodiči dali vedeniu Nemeckej železnice ultimátum

06.10.2007, 09:30
Autor:
TASRTASR
Členovia odborového zväzu nemeckých rušňovodičov GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) dali dnes vedeniu Nemeckej železnice (Deutsche Bahn, DB) ultimátum.

Žiadajú v ňom, aby im vedenie DB najneskoršie v utorok na budúci týždeň do 13. hodiny predložilo návrh kolektívnej zmluvy, o ktorom sa bude dať rokovať. Členovia GDL žiadajú zvýšenie svojich platov o 31 % a samostatnú mzdovú dohodu. Na železnici pôsobia ešte odborové zväzy Transnet a GDBA. Tie pred časom súhlasili so zvýšením tarifných platov o 4,5 %.

V dôsledku štrajku rušňovodičov nevypravili dnes 50 % zo 40 000 spojov. Rušňovodiči štrajkovali od 8. do 11. hodiny. Pracovný súd v Chemnitzi v noci na dnes im však nedovolil prerušenie práce v diaľkovej osobnej a nákladnej železničnej doprave. Napriek súdnemu zákazu vypravili z východiskových staníc zo 750 spojov len dve tretiny.

Nemecký spolkový minister Wolfgang Tiefensee sa odmietol zamiešať do mzdového konfliktu. Dodal, že zodpovednosť za dosiahnutie dohody nemožno sňať z pliec tarifných partnerov.

Informovala o tom DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 08:01