StoryEditor

Proti vysokým cenám benzínu štrajkujú francúzski rybári

06.11.2007, 10:11
Autor:
TASRTASR

Rybári na severozápade Francúzska blokujú od pondelka prístup do troch ropných zásobníkov a rafinérie v Donges, ktorá je jednou z najväčších v krajine. Príčinou štrajku, ktorý potrvá do stredy, sú vysoké ceny palív.
Francúzsky minister rozpočtu a verejných výdavkov Eric Woerth uviedol, že spotrebitelia si budú musieť zvyknúť na drahý benzín. "Je ťažké dosiahnuť nejaké všeobecné zlacnenie, keďže cena benzínu sa odvíja od medzinárodnej ceny, ktorú stanovuje trh. Musíme si zvyknúť na drahý benzín," povedal Woerth pre rozhlasovú stanicu RTL. Dodal, že je to známa vec a vláda nemôže nič urobiť preto, aby benzín zlacnel.
Rybári požadujú vytvorenie systému kompenzácii v prípade nárastu cien benzínu. Tvrdia, že vysoké ceny palív znižujú ich konkurencieschopnosť vzhľadom na dovážaný tovar. Pri súčasných cenách benzínu totiž nedokážu vytvoriť zisk. Niektoré lode dokonca každým svojim výjazdom na more iba zvyšujú svoju stratu.
Podľa Woertha neexistuje priestor na zníženie spotrebnej dane, na ktorú pripadá veľký podiel z celkovej ceny benzínu. Príjmy v tejto oblasti totiž tvoria 6 % až 7 % z celkových príjmov štátu. Dodal, že napriek vysokým cenám ropy by mal rast francúzskej ekonomiky v budúcom roku dosiahnuť 2,25 %. "Možno to bude mať vplyv na rast. Neexistuje však žiaden dôvod na revíziu vládnej prognózy rastu. Neexistuj dôvod počítať v rozpočte na budúci rok s menej ako 2,25 %."
Dnes poobede by sa mal so štrajkujúcimi ešte pred svojou návštevou USA stretnúť aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:03