StoryEditor

Rakúsko umožní príchod kvalifkovaných pracovníkov už v r.2009

31.08.2007, 16:48
Autor:
TASRTASR

Rakúsko otvorí svoj pracovný trh pre kvalifikovaných pracovníkov z nových členských krajín EÚ už v roku 2009.
Spolkový kancelár Alfred Gusenbauer a minister hospodárstva Martin Bartenstein uviedli na Fóre v Alpbachu, že Rakúsko skráti prechodné obdobie na otvorenie svojho trhu novým členom o dva roky. Chce získať kvalifikovaných pracovníkov, ktorých rakúska ekonomika potrebuje.
"Chceme získať kvalifikovaných pre oblasti, pre ktoré ich nemôžeme nájsť doma," povedal kancelár na podujatí v Alpbachu. "Zásada je jasná," pokračoval Gusenbauer, "zamestnáme tých, ktorých potrebujeme, nedáme priestor na pracovnom trhu tým, ktorých nepotrebujeme".
Ochrana trhu pred nekvalifikovanými pracovníkmi však zostane aj naďalej bezo zmeny.
Dopyt z Číny, Indie a východnej Európy podporuje rast rakúskej produkcie, ale exportné podniky ako výrobca zariadení Andritz alebo producent špeciálnej ocele Boehler Uddeholm sa sťažujú, že v Rakúsku nemôžu nájsť kvalifikovaných pracovníkov. Minister Bartenstein na Fóre povedal, že, "nedostatok pracovných síl nie je stav, ktorý ešte len nastane, on je už realitou". Rakúsko už na budúci rok zvýši počet profesií, v ktorých vzrastie počet kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia, predovšetkým z nových členských krajín EÚ.
Rakúska miera nezamestnanosti je v súčasnosti 4,5 %, kým v eurozóne je o 2,4 % vyššia.
Prechodné obdobie pre voľný príchod pracovnej sily z nových členských krajín EÚ do Rakúska bol v roku 2004 stanovený na 4 roky a rakúska vláda ho vlani predĺžila o 3 roky, teda až do roku 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:58