StoryEditor

Inflácia v ČR je najvyššia za posledných 6 rokov

08.11.2007, 09:51
Autor:
TASRTASR
Inflácia v Českej republike vyskočila v októbri na najvyššiu úroveň za posledných takmer 6 rokov. Príčinou je neočakávane vysoký rast cien potravín.

Index spotrebiteľských cien medzimesačne vyskočil o 0,6 %. Analytici v priemere počítali s jeho zvýšením o 0,4 %. Medziročná miera inflácie v októbri vzrástla na 4 % z 2,8 % v septembri. To je najviac od januára 2002. Odborníci prognózovali iba 3,8 %.
Česká národní banka (ČNB) naposledy zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov v auguste. V súčasnosti sa hlavná dvojtýždňová repo sadzba, od ktorej sa odvíja úročenie úverov pre spotrebiteľov aj firmy, nachádza na úrovni 3,25 %, čo je najmenej v celej Európskej únii. Podľa analytikov odhad októbrovej inflácie bude argumentom pre pokračovanie v sprísňovaní menovej politiky aj napriek rekordnej sile českej koruny.
"Myslím si, že toto číslo definitívne spečatilo, že tento mesiac sa budú opäť zvyšovať úrokové sadzby," uviedol ekonóm UniCredit Global Research Pavel Sobíšek. Banková rada ČNB sa najbližšie zíde 29. novembra a bude rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb.
Separátna správa ukázala, že nezamestnanosť v ČR na konci októbra dosiahla nové minimum 5,8 %, pričom trh prognózoval pokles na 5,9 %. V septembri predstavovala miera nezamestnanosti v ČR 6,2 %. Nedostatok voľnej pracovnej sily je ďalším faktorom, ktorý posilňuje obavy ČNB zo zvyšovania inflačných tlakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 01:39