StoryEditor

Nová metodika zvýšila minuloročný rast HDP na 8,8 %

24.10.2007, 10:28
Autor:
TASRTASR
Na základe zmenenej metodiky, ktorú od SR vyžaduje Eurostat, dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) za minulý rok 8,8 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad SR.

Pôvodné údaje pritom hovorili o nižšom, 8,3-% raste slovenskej ekonomiky za rok 2006. Tieto údaje však nie sú navzájom vôbec porovnateľné, uviedol pre TASR riaditeľ sekcie národných účtov a cien ŠÚ SR František Bernadič.
Štatistický úrad zverejnil odhad tvorby HDP v roku 2006 spolu s revíziou ročných národných účtov za roky 1995 až 2005, ktorá sa ukončila 31. augusta tohto roka. V nej sa implementovali nové metódy podľa nariadení EÚ a odporúčaní Eurostatu a takisto boli použité aj nové zdroje údajov.
"Revízia sa zamerala hlavne na zmenu akruálneho zaznamenávania daní a sociálnych príspevkov na metódu časového posunu hotovostných platieb, zmenu zaznamenania poistného plateného štátom za vybrané skupiny obyvateľstva, spresnenie zdrojových údajov, zmenu klasifikácie niektorých zdrojových položiek, zmenu vyplývajúcu z preklasifikovania niektorých transakcií a transferov a úpravy súvisiace so zahraničným obchodom," spresnil ŠÚ SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:42