StoryEditor

Taliansko postupne znižuje deficit štátneho rozpočtu

29.09.2007, 14:08
Autor:
TASRTASR

Talianska vláda znížila odhad výšky deficitu štátneho rozpočtu v tomto roku z predchádzajúcich 2,5 na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Lepší než predpokladaný výsledok z nedávnych týždňoch sa očakáva v dôsledku lepšieho a väčšieho výberu daní.

Vláda súčasne oznámila, že sa nemení jej zámer znížiť deficit budúcoročného štátneho rozpočtu na 2,2 %. Taliansko v rokoch 2002 až 2006 nedodržiavalo stanovený 3-% limit na výšku deficitu štátneho rozpočtu a Európska komisia mu pohrozila finančnými sankciami, ak bude pokračovať vývoj, ktorý ohrozuje silu a dôveryhodnosť eura.

Talianska ekonomika dosiahne tento rok prírastok 1,9 %, čo je o desatinu percenta menej, než bol posledný odhad, ktorý urobil CIPE, medziministerský výbor vlády. CIPE predpokladá, že sa rast talianskej ekonomiky na budúci rok zníži na 1,5 %.

Taliansko má však obrovský štátny dlh. Jeho hodnota na konci minulého roka dosiahla 105,1 HDP; tento rok klesne len o 0,1 %. Krajina teda vo finančnej oblasti neplní jeden z troch hlavných ukazovateľov maastrichtských kritérií. Podľa nich by celkový štátny dlh členov eurozóny, respektíve štátov, ktoré chcú do nej vstúpiť, nemal prekročiť 60 % hodnoty ich HDP. Taliansko sa napriek tomu stalo jednou zo zakladajúcich krajín eurozóny.

Kabinet premiéra Romana Prodiho schválil v piatok vládny návrh rozpočtu Talianska na budúci rok, ale jeho čísla nezverejnil. Jeho rokovanie trvalo do neskorých večerných hodín. Známe je, že v krajine dôjde k zníženiu počtu poslancov v dolnej a senátorov v hornej komore parlamentu.

Počet poslancov sa zníži zo súčasných 630 na 315 a počet senátor klesne z 315 na 200. Vládny návrh reformy zákonodarného zboru je v súlade s názormi verejnosti, aby sa výrazne znížil počet jeho členov, čím sa dosiahnu veľké finančné úspory v štátnej administratíve.

Premiér Prodi je na čele vlády, ktorá má najmä v senáte len tesnú väčšinu. Krajní ľavičiara, ktorí by ho mali podporovať, už dávnejšie žiadali jeho rezignáciu za vojenskú misiu v Afganistane. Sú aj proti ekonomickým reformám, ktorými by sa ekonomická sféra štátu mala modernizovať. Rozhodne vystupujú aj proti znižovaniu štátnych výdavkov.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:18