StoryEditor

Rast spotrebiteľských cien sa vlani v Rusku zrýchlil na 11,9 %

09.01.2008, 13:16
Autor:
TASRTASR

Rast spotrebiteľských cien sa vlani v Rusku zrýchlil na 11,9 % z 9 % v roku 2006. Inflácia tak výrazne prekonala cieľ vlády, ktorá pôvodne plánovala znížiť v roku 2007 mieru inflácie na 8 %. Príčinou je zvýšenie cien potravín na svetovom trhu a vysoké vládne výdavky. Dnes o tom informoval ruský Federálny štatistický úrad.
"To je samozrejme vysoké číslo, vyššie ako ktokoľvek predpokladal, vrátane vlády," uviedla moskovská ekonómka Merrill Lynch Julia Čepliaevová. Hlavnou príčinou bol podľa nej prudký nárast množstva peňazí v ekonomike. "Tento faktor zostáva dôležitý aj v tomto roku. Navyše, zostávajú vysoké aj rozpočtové výdavky. Nielen že ich nikto neplánuje znížiť, ale v skutočnosti budú ešte vyššie. Takže si myslím, že inflácia v roku 2008 bude rovnako vysoká," dodala Čepliaevová.
Jadrová inflácia, teda inflácia bez započítania sezónnych a volatilných faktorov, vlani dosiahla 11 %. Medzimesačne index spotrebiteľských cien v decembri vzrástol o 1,1 % po 1,2-% raste v novembri. Medzimesačná jadrová inflácia dosiahla v decembri 0,8 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:49