StoryEditor

V USA rastú obavy, že kríza hypotekárnych úverov zasiahne ďalšie oblasti

27.07.2007, 14:15
Autor:
TASRTASR
Indexy Newyorskej burzy cenných papierov (NYSE) zaznamenali vo štvrtok druhý najväčší pokles v tomto roku. Prvý sa udial 27. februára.

Analytici teraz dávajú pokles akciových hodnôt do súvislosti s obavami, že problémy amerického trhu s hypotékami na domy a byty by mohli mať silnejší vplyv na ďalšie sféry finančného trhu, než sa doteraz pripúšťalo.
Investori na newyorskej burze boli vo štvrtok mimoriadne nervózni. Na poklese akciového indexu sa okrem toho prejavilo aj rozčarovanie z výsledkov niektorých amerických firiem v 2. štvrťroku.
Priemyselný index Dow Jones stratil vo štvrtok 311,50 bodu alebo 2,26 % a obchodovanie sa skončil na 13 473,55 bodu. Index Standard & Poor's 500 stratil 35,43 bodu alebo 2,33 % a deň skončil na úrovni 1 482,66 bodu. Hodnota jeho akcií klesla za deň o 300 miliárd USD, v prepočte 7,291 bilióna SKK. Index Nasdaq Composite prišiel o 48,83 bodu, čo bolo 1,84 % jeho hodnoty, a zastavil sa na 2 599,35 bodu.
Rozruch v New Yorku vyvolali bilančné správy veľkých stavebných firiem D.R. Horton Inc. a Beazer Homes, ktoré uzavreli uplynulý štvrťrok so stratou.
Vlna poklesu hodnoty akcií sa prehnala ázijskými i európskymi burzami, ale podľa analytikov štvrtková nervozita na burze v New Yorku sa ani zďaleka nepriblížila k jej rozsahu na tejto burze v októbri 1987.
Príčiny problémov, pred ktorými zrejme stojí americká ekonomika, objasnil akciový stratég spoločnosti Miller Tabak & Co. v New Yorku Peter Boockvar. "Boli to práve lacné úvery, ktoré pomohli zvýšiť kurzy akcií." Dodal, že zhoršenie úverových podmienok znamená menej likvidity súkromným akciovým spoločnostiam, zhoršenie skupovania akcií, oslabenie ekonomickej expanzie, obmedzenie výdavkov spotrebiteľov i oslabenie celkového globálneho rastu.
Japonský index Nikkei klesol dnes o 2,16 % a bol to jeho najsilnejší pokles za posledné tri mesiace. Hodnota akcií na austrálskej burze sa dnes znížila o 2,6 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:29