StoryEditor

Kofola na burze stojí 5 miliárd Kč

31.10.2007, 09:15
Autor:
TASRTASR
Klub najbohatších podnikateľov v Česku rozšíri 35-ročný Jannis Samaras. Vlastní časť doteraz rodinnej firmy Kofola, o hodnote ktorej sa dlho len špekulovalo. Po utorku je jasné, že dosahuje takmer 5 miliárd Kč, v prepočte 6,2 miliardy Sk.

Kofola tento rok v marci oznámila, že sa spojí s poľským výrobcom nápojov spoločnosťou Hoop a v utorok obe firmy vo Varšave uviedli podrobnosti.
"Hodnota Kofoly nás neprekvapila, už predtým sme mali nejakú predstavu na základe ohodnotenia od potenciálnych finančných partnerov," povedal Jannis Samaras. Obe spoločnosti sa majú zlúčiť v 1. štvrťroku budúceho roka. "Do konca apríla by to malo byť zaregistrované súdom," uviedol Marek Jutkiewicz, viceprezident Hoopu.
Po zlúčení vznikne firma, ktorá bude mať tržby takmer 9 miliárd Kč. Kofola vlani predala malinovky, džúsy a vody za 3,5 miliardy Kč. Aj keď má Hoop väčšie tržby ako Kofola, získajú v novej firme poľskí majitelia menší podiel. "Ziskovosť Kofoly je podstatne vyššia ako Hoopu, a to trh cení viac," vysvetľuje Samaras. Kofola navyše prenikla s džúsmi Jupík na poľský trh a na ňom podľa Samarasa s Hoopom môže dosiahnuť najväčšie úspory. Doteraz totiž bola v Poľsku stratová.
Hoop sa zaraďuje v Poľsku so svojimi kolovými malinovkami a vodami na tretie miesto. Podobne si v ČR počína Kofola, ktorá obsadila na trhu s vodami, malinovkami a džúsmi tretiu priečku po americkej Coca-Cole a českých Karlovarských minerálnych vodách.
Na prelome 1. a 2. štvrťroka budúceho roka sa fúzia rozbehne - na poľskej burze sa prakticky zdvojnásobí počet akcií novej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:49